Belgiumban egyre többen unják a kormányválságot, így aztán nem is csoda, ha páran a mellékelt videó tanúsága szerint egészen sajátos módját választották a tiltakozásnak.

Miközben az arab világban sorra űzik el a több évtizede uralmon lévő vezetőket (ne szépítsük: nem egy esetben diktátorokat), addig Belgiumot éppen az ellenkező okok nem hagyják nyugodni: az európai országnak immáron több mint 250 napja nincs kormánya. (Ebből látszik, hogy egyeseknek semmi sem jó…)

Így aztán mintegy ötvenen a már jól megszokott Facebookhoz és Twitterhez fordultak és megszerveztek egy demonstrációt, mert már nem bírják kormány nélkül. Ők tudják…

A főleg egyetemista fiatalokból álló csődület gondolt egyet és levetkőzött egy genti utcán, így emlékezve meg arról a kibírhatatlan hiányról, ami a tavaly június 13-án tartott parlamenti választások óta tölti el őket.

„Remélem, sikerül felrázni őket. Valamit már ideje lenne nyújtaniuk – például egy kormányt, amely képes megoldani a problémáinkat” – nyilatkozta az egyik tüntető.

No borotva és no szex

Nincsenek persze egyedül: egy neves színész például korábban arra szólította fel férfitársait, hogy egészen egy új kormány megalakításáig bojkottálják a borotválkozást, míg egy genti szenátor (valami lehet ott a levegőben…) a kormányalakítási tárgyalásokban érintett politikusok asszonyait szólította fel egy szex-sztrájkra.

Marleen Temmerman az inspirációt egyébként Kenyából szerezte, ahol már megpróbálkoztak hasonlóval. A szenátor irodájával kapcsolatba lépő választók 80 százaléka egyébként támogatta az ötletet. (Na persze, a kibicnek semmi sem drága…)

Volt azonban olyan szenátornő (nevezetesen a frankofon kereszténydemokrata Catherine Fonck), aki elutasította az elképzelést: „Nem kívánok részt venni a szex-sztrájkban. A politikusoknak nem az a dolguk, hogy sztrájkoljanak. Éppen ellenkezőleg: az a dolguk, hogy felemeljék az országot”.

Hát a belgáknak ez egyelőre finoman szólva sem az erősségük. Még inkább elgondolkodtató az eset, ha eláruljuk, hogy Belgium előtt a világcsúcsot egy kevéssé békés ország tartotta: Irak.

Gyenge központi hatalom

Csupán lábjegyzetben tesszük hozzá, hogy a hosszú kormánymentes időszak alatt azért nem bénul meg Belgium, mert az egyébként is megosztott országban a hatalom erősen decentralizált, azaz a helyi és regionális (ön)kormányzatok a központinál sokszor nagyobb legitimációval rendelkeznek.

Ugyanakkor a helyzet egyáltalán nem vicces, hiszen a kül- és a védelmi politika, valamint a költségvetés mind országos hatáskör, amit jelenleg egy megbízott miniszterelnök gyakorol, aki ráadásul alaposan kikapott a tavalyi választáson. Az ex lex helyzet pedig nyilván nem segíti a már így is szinte a szakadás szélén álló Belgium egyben tartását.