Sokat töprengtünk rajta, de végül úgy döntöttünk, 2011. szeptember 11.-én nem lehet nem emlékezni a tíz évvel ezelőtt történt, Egyesült Államok elleni terrortámadásra. Miután azonban érthető módon a csapból is ez folyik ma, próbáltunk kicsit talán másfajta megközelítést találni – remélhetőleg sikerrel. Nézzük tehát, mi van ma azokkal, akik tíz évvel ezelőtt a hírek élén szerepeltek.

 

2001. szeptember 11-e olyan dátum, mint mondjuk John F. Kennedy vagy John Lennon meggyilkolásáé volt – mindenki emlékszik rá, hol volt és mit csinált aznap. Az Egyesült Államok elleni terrortámadás alapjaiban rengette meg nem csupán Amerika ön- és biztonságérzetét, de gyökerestül felforgatta a világtörténelem menetét is.

A most következő összeállításban megnézzük, mi lett azokkal, akik azt a napot valamilyen szempontból (akár utólag is) meghatározták.

Terroristák

Khalid Sheikh Mohammed

Akkor: A 9/11-es eseményeket vizsgáló bizottság szerint a kuvaiti al-Kaida tagja volt az Egyesült Államok elleni támadás fő kitervelője. Ezen túl részt vett a Világkereskedelmi Központ elleni 1993-mas merényletben és több más terrortámadásban is. Elfogásakor készült képe finoman szólva sem az egyetemi professzor képét mutatja (vagy éppen egy hosszú éjszaka után volt).

Most: Egyike azoknak, akik még mindig Guantánamóban ülnek, a vád ellene háborús bűnök elkövetése és gyilkosság, aligha tévedünk nagyot, hogy ha valaha jogerős ítélet születik az ügyében, aligha ússza meg élve.

Zacarias Moussaoui

Akkor: A francia állampolgárságú Zacarias Moussaouit pár héttel a támadások előtt, az Egyesült Államokba lépéskor tartóztatták le, és több, a repüléssel kapcsolatos dolgot találtak nála. Amerikai állampolgárok megölésére szőtt összeesküvésért ítélték el, állandó jelzője a „20. gépeltérítő” lett.

Most: A coloradói szövetségi ADX Supermax börtön lakója, életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Richard Reid

Akkor: 2001 decemberében Reid (az al-Kaida brit származású tagjaként) megpróbálta felrobbantani egy cipőbe rejtett bombával a Párizs-Miami repülőjáratot. 2002-ben bűnösnek vallotta magát nyolc rendbeli terrorizmus vádjában, életfogytiglanra ítélték.

Most: Ő is az ADX Supermaxban ül, két éve éhségsztrájkolt egyet. Ajánljuk, hogy minden alkalommal, amikor levetetik velünk a cipőnket a repülőtéren, erősen gondoljunk rá és küldjük el oda, ahova való (de legalább oda, ahol most is ül), mert az a nyomorult hercehurca jórészt miatta van.

John Walker Lindh

Akkor: Az „amerikai tálib” kétes értékű becenévvel illetett férfit az afganisztáni Északi Szövetség fogta el és adta át az amerikaiaknak a háború első napjaiban. Az akkor csupán 20 éves Lindh mindenben segítette a tálibokat.

Most: Szintén az ADX Supermax vendégszeretét élvezi, ő 20 évre költözött be.

Jose Padilla

Akkor: A chicagói lakos José Padilla valószínűleg részt vett az al-Kaida pakisztáni kiképzőtáborának munkájában, 2001 végén és 2002 elején Pakisztánban és Afganisztánban utazgatott. Szövetségi ügynökök tartóztatták le, miután úgy ítélték meg, hogy tanúvallomása kulcsfontosságú a 9/11-i támadások kapcsán. George W. Bush elnök utasítására vették őrizetbe. Érdekesség, hogy egészen 2005-ig nem gyanúsították meg semmivel.

Most: Aligha okoz meglepetést, ha azt mondjuk, az ADX Supermax lakója. Tizenhét évet kapott. Jelenleg is folyik az amerikai kormány ellen indított pere.

Szemtanúk

Marcy Borders

Akkor: Marcy Borders a Bank of America újonc alkalmazottja volt, és bent tartózkodott a World Trade Centerben lévő munkahelyén, amikor az első repülőgép az északi toronyba csapódott.

 

A főnöke utasította, hogy maradjon a helyén, de ő az ösztöneire hallgatott és villámgyorsan elhagyta az épületet. Aztán a torony összedőlt. Egy fotós kapta le egy közeli épület előterében, felismerhetetlenül porosan – a kép bejárta az egész világot.

Most: Marcy Borders nagyon nehéz időszakon ment keresztül szeptember 11-e után, idén fejezett be egy rehabilitációs programot.

 

Lisa Jefferson

Akkor: Lisa Jefferson a Verizon Airfone ügyfélszolgálatának ellenőre volt Chicagóban. Ő volt az, aki beszélt és együtt imádkozott a United Airlines 93-mas járatáról telefonáló Todd Beamerrel, aki elmondta, miként próbálják az utasok megakadályozni a gépeltérítést. A repülő végül nem ért el a terroristák feltételezett célpontjához, a washingtoni Capitoliumhoz, hanem Pennsylvaniában (feltételezhetően az utasok sikeres akciójának köszönhetően) lezuhant.

Most: Még 2006-ban írt egy könyvet az élményeiről. Néha ad egy-egy interjút.

Politikusok

Rudolph Giuliani

Akkor: New York polgármestere. Helytállása szimbolikus alakká tette.

Most: 2001 végéig töltötte be hivatalát. Indult a 2008-as elnökválasztáson a republikánus elnökjelöltségért, de súlyosan eltaktikázta magát, miután a jelölőszavazások elején nem volt elég aktív, így végül kénytelen volt visszalépni. Olyan nagyon nem kell sajnálni, mert egyrészt ügyvédi céget alapított, elvált (ezért lehet sajnálni, ízlés és tapasztalat dolga), és sok millió dollárt gyűjtött beszédeivel. Állítólag fontolgatja, hogy indul a jövőre esedékes elnökválasztáson.

Cynthia McKinney

Akkor: A georgiai kongresszusi képviselő arról híresült el, hogy azt állította: George Bush elnök tudhatott a tervezett támadásról, és azért nem lépett, hogy a hadibeszállítók profitálhassanak a majdani háborúkból.

Most: Ma már nem szenátor, ellenben a Zöld Párt tagja.

Kultúra

Toby Keith

Akkor: A terrortámadásokról írt dala /Courtesy of the Red, White, & Blue (The Angry American)/ olyan, diplomáciai érzékenységről tanúbizonyságot tévő sorokat tartalmazott, mint „Szétrúgjuk a segged, ez az amerikai módi”. Aztán heves szóváltásba keveredett a háborúellenes Dixie Chicks együttessel.

Most: Még mindig zenél, politikailag pedig (hogy mi viszont diplomatikusan fogalmazzunk) nem kifejezetten következetes. Demokratának vallva magát Obama híve volt („ő a legjobb demokrata jelölt Bill Clinton óta”), majd független jobboldaliként vetette fel magát a választói jegyzékbe a 2008-as választások előtt, kijelentve, hogy csodálja a republikánus Sarah Palint. Majd kijelentette, hogy Obama nagyszerű jelölt....

Thomas Ewan Franklin

Akkor: A New Jerseyben megjelenő The Record fotósa készítette a Ground Zerón a zászlót felemelő tűzoltókat ábrázoló képet, ami 9/11 egyik jelképe lett (és ami a poszt elején is látható).

Most: Még mindig a The Record fotósa, ami figyelembe véve a média átalakulását és az elhúzódó gazdasági válságot, tulajdonképpen kisebbfajta csoda.

Csatlakozzon hozzánk a már több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoportunkhoz, mert az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!