Akár az egész XX. századi történelmet átírhatják azok a most nyilvánosságra került fotók, melyeken a legnagyobb szuperhősök (Pókember, Batman, Superman) és persze néhányan a gonoszak közül (Joker, Darth Vader) láthatók II. világháborús helyszíneken.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A fenti, minden történelemkönyvben szereplő kép az 1945 februárjában Jaltán megrendezett szövetségesi konferencián készült. Amit viszont eddig nem tudtunk, hogy Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt és Sztálin mögött ott állt Darth Vader is...

Persze az egész csak poén, pontosabban egy ötlet továbbgondolása. Az ötletgazda egy indonéz fotós, Agan Harahap, aki azon töprengett el, mi lett volna, ha a képregényekből és filmekből ismert szuperhősök és ellenfeleik is ott vannak a XX. század történelmének néhány fontos pillanatában.

A szórakoztató kultúra ikonikus alakjainak beemelésével Agan Harahap az elgondolkodtatáson túl egyúttal kicsit fekete humorral csavart is egyet a történelmen.

Az ötlet persze nem új, hiszen több olyan képregényhős is akad, akinek akadt kalandja a náci németekkel, de az, hogy mindezt egészen valóságos fotókra és környezetbe helyezte az indonéz művész, más értelmezést ad a dolognak és persze erősíti a hatást.

De elég a szövegelésből, lássuk a képeket!

Időrendben haladva, az első képen Jokert látjuk egy moszkvai szálloda tetején a légvédelmi üteg mellett 1941-ben – biztosan megtudta, hogy Batman is beszállt a harcba...

Ha már a negatív szereplőknél tartunk, jöjjön rögtön Darth Vader, aki viszont most a jó oldalon áll, amikor 1943-ban Curtis Bay-en eligazítást tart az amerikai haditengerészeti parti őrség tagjainak.

A következő képen Pókembert látjuk egy évvel később, 1944 júniusában, a normandiai Cherbourgban, a szövetséges katonákat segítve.

Maradva ugyanazon év júniusában, a helyszín már Greenham, a hős pedig Batman, aki az ejtőernyősök felett tart gyors ellenőrzést (ki más felett is tartana...).

A következő képpel már 1945-ben, Bajorországban járunk, a szövetséges katonák éppen a Neuschwanstein-kastély műkincseit tartják kezükben és nem tűnnek szomorúnak... Superman viszont meglehetősen komoran néz.

Hogy ne csak a II. világháborúból mutassunk képeket, íme, egy 1959-es felvétel, melyen Fidel Castro látható Washingtonban – aki pedig erősen figyel mögötte, az nem más, mint Batman.

Végezetül jöjjön még egyszer Darth Vader, aki 1968-ban a vietnami Saigonban látható vietkong holttestek között.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Iszonyat: kutyákkal tünteti el a nem kívánt magzatokat

Tíz legendás sztárházasság (plusz egy)

Mivel etetnek a kórházakban?

Szexuális erőszak a börtönökben

Minden idők leghülyébb fotói?