A Walmart áruházlánc Amerika legnagyobb vállalata. Tavaly annyi pénzt hagytak nála a vásárlók, mint amennyit az Egyesült Államok a fiatalok és az idősek egészségügyi ellátására költött. Ha ország lenne, övé lenne a világ 25. legnagyobb gazdasága.

A Walmart nagy. Mi több, hatalmas. Mi több, óriási. De mégis, mennyire? Íme, néhány összehasonlító adat, hogy jobban megismerjük azt a megavállalatot, amelyet a Fortune üzleti magazin az elmúlt évtized során idén immár hetedszer választott Amerika legnagyobb vállalatának az árbevétel alapján.

Az áruházlánc tavaly 421 milliárd 849 millió dollár értékben adott el termékeket a vásárlóknak. Soha többet nem számoljuk át, most az egyszer mégis: ez 78 ezer 885 milliárd 763 millió forint.  (Összehasonlításképp: a magyar költségvetés nagyságrendileg 17-18 ezer milliárd forint.)

Másfél millió otthon 

De visszatérve az összehasonlító adatokhoz: az Egyesült Államokban áprilisban egy átlagos új otthon ára 268 ezer 900 dollár volt. Ezt azt jelenti, hogy ha a Walmart csak lakásokat és házakat árulna, egy év alatt akkor is eladott volna 1 millió 590 ezer új otthont.

Az összeg körülbelül annyi, amennyit az amerikai állam 2009-ben egy év alatt az idősebbek és a fiatal amerikaiak egészségügyi ellátását biztosító Medicare programra költött.

A 421,8 milliárd dollár alig 9 milliárddal kevesebb, mint Tajvan éves bruttó nemzeti összterméke, viszont 7 milliárddal több, mint Norvégia GDP-je. Más szavakkal: ha a Walmart ország lenne, övé lenne a világ 25. legnagyobb gazdasága.

Többen vannak, mint a ciprusiak 

Ha már az országoknál tartunk, a Fortune szerint 2,1 millió ember dolgozik a cégnél, ami nagyságrendileg megegyezik Namíbia lakosságával. De nem is ez a sokkoló, hanem az, hogy 95 ország van a világon, ahol kevesebben élnek, mint ahányan a Walmartnál dolgoznak. Csak mutatóba néhány: Ciprus, Katar, Izland, Luxembourg, Koszovó, Gambia, Bahrein, Grönland…

Ami a méreteket illeti, a Walmart 88,5 négyzetkilométeren árul, és ebben nincsenek benne az irodák, a raktárak… és az áruházakhoz tartozó parkolók.

Ha már itt tartunk, a Fortune szerint a vállalat közel 8000 fuvarosa összesen 1200 millió kilométert tett meg tavaly, ami azt jelenti, hogy 30 ezerszer kerülhették volna meg a Földet. Alighanem ez a szó szerint vett globális vállalat…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!