Amerika hétfőn ünnepelte az Elnökök Napját, így aztán ennek apropóján (igaz, kissé megkésve), összeszedtük a Fehér Ház tíz leggazdagabb lakóját. Előzetesen csak annyit, hogy a lista alapján a 19. és a 20. század fordulóján kerültek a legvagyonosabb politikusok az elnöki székbe.

Csatlakozz hozzánk a Facebookon és a Twitter-en!

10. John Fitzgerald Kennedy (35. elnök)
Nettó vagyon: 1 milliárd dollár
Hivatalban: 1961 – 1963

Rögtön a lista 10. helyezettjével gondban vagyunk, hiszen Kennedy apja a kor egyik legtehetősebb embere volt, ám a tragikus sorsú elnök végül nem örökölte meg az 1 milliárd dollárra becsült családi vagyont (ezért csupán e lista 10. helye). JFK gyakorlatilag teljes bevétele a családi vállalkozásból származott.

9. William Jefferson Clinton (42.)
Vagyon: 38 millió
Hivatalban: 1993 – 2001

Ellentétben a listán szereplő legtöbb elnökkel, Bill Clinton nem örökség útján jutott e tekintélyes vagyonhoz, ráadásul a közszolgálatban eltöltött több mint két évtized alatt sem gyűjtött. Szinte a teljes összeget a hivatali ideje óta eltelt bő évtized alatt halmozta fel elsősorban előadói körútjaiért kapott összegekből. Emellett önéletrajzáért is jelentős pénzt vághatott zsebre. Felesége, a jelenlegi külügyminiszter, Hillary Clinton is szépen keresett a saját önéletrajzával.

8. Franklin Delano Roosevelt (32.)
Vagyon: 60 millió
Hivatalban: 1933 – 1945

FDR örökölt és azt is tudta, hogyan kell jól házasodni. Georgiában, Maine-ben és New Yorkban is voltak ingatlanjai. Mindezt annak ellenére, hogy 1919-ben anyjának kellett megoldania pénzügyi nehézségeit és hogy gyakorlatilag teljes felnőttkorát a közszolgálatban töltötte.

7. Herbert Clark Hoover (31.)
Vagyon: 75 millió
Hivatalban: 1929 – 1933

A 30-as, 40-es évek a gazdag amerikai elnökök jegyében teltek, hiszen FDR elődjének, Herbert Hoovernek sem kellett nélkülöznie. Korán árvaságra jutott, nagybátyja, egy orvos nevelte fel. Vagyonát egy bányavállalat vezetőjeként szerezte, 17 éven keresztül hatalmas összegeket keresett, és fokozatosan több bányacégben is részesedést szerzett. Így aztán azt is megtehette, hogy elnöki fizetését jótékonysági célokra adományozta.

6. Lyndon Baines Johnson (36.)
Vagyon: 98 millió

Hivatalban: 1963-1969

A Kennedy-gyilkosságot követően beiktatott LBJ gazdag családba született, ám apja gyakorlatilag a família minden pénzét elveszítette Johnson gyerekkorában. Az idők folyamán aztán a későbbi elnök alaposan megszedte magát, Texasban 1500 hektáros farmot vett, de volt saját rádiója és televíziója is, valamint több vállalatban érdekeltsége.

5. James Madison (4.)

Vagyon: 101 millió

Hivatalban: 1809-1817

James Madison több ezer hektáros birtokaival a virginiai Orange County legnagyobb földbirtokosa volt. Jelentős vagyonra tett szert külügyminiszterként, majd később elnökként. Élete végén rengeteg pénzt veszített ültetvényei pénzügyi összeomlása miatt.

4. Andrew Jackson (7.)
Vagyon: 119 millió

Hivatalban: 1829 – 1837

Andrew Jacksont a középosztálybeli Amerika képviselőjeként választották meg, ám közben szépen csendben a XIX. század egyik legtehetősebb amerikai elnöke lett. Jól nősült és jelentős vagyont keresett a hadsereg tagjaként. Nem kevesebb mint 300 rabszolga tulajdonosa volt. Élete vége felé jelentős adósságokat halmozott fel.

3. Theodore Roosevelt (26.)
Vagyon: 125 millió

Hivatalban: 1901 – 1909

Jónevű és tehetős családba született, így aztán nem volt nehéz dolga az induláskor sem. Más kérdés, hogy pár rossz pénzügyi döntésnek köszönhetően vagyona jelentős részét elveszítette, így aztán komoly írói munkásságot kellett felmutatnia, hogy fizetni tudja a beérkező számlákat... Felnőtt évei jelentős részét a közszolgálatban töltötte. Azért 235 hektáros, Sagamore Hill-i birtoka Long Island legértékesebb területei közé tartozott.

2. Thomas Jefferson (3.)
Vagyon: 212 millió
Hivatalban: 1801 – 1809

Az Egyesült Államok 3. elnöke is vagyonos családba született, apja 3000 hektár földet és több tucat rabszolgát hagyott rá. Virginiában emellett volt egy 5000 hektáros ültetvénye is. Még elnöksége előtt komoly pénzeket keresett politikusként is, ám élete vége felé neki is adósságokkal kellett szembenéznie.

1. George Washington (1.)
Vagyon: 525 millió
Hivatalban: 1789 – 1797

Az első elnök a sorban máig felülmúlhatatlan gazdagság tekintetében is (ugye, ha Kennedy-t nem lövik le...). Mai árfolyamon több mint félmilliárd dolláros vagyonának része volt több mint 8000 hektáros virginiai ültetvénye, melyet több mint 300 rabszolga művelt meg. Ráadásul felesége, Martha Washington is igencsak gazdag családból származott. Fizetése kifejezetten soknak volt mondható: 1789-ben az amerikai éves költségvetés 2 százalékát (!!) tette ki.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Szexizmus és kokain: hirdetések a múltból

Halálos hotelek

Luxusban józanodnak a sztárok

Egy őrült történet

Horrorképek: ezt műveljük az állatokkal