Vajon hol tilos lehúzni a WC-t este 10 után? És hajadonoknak vasárnap ejtőernyőzni? Arról már nem is beszélve, hogy van hely, ahol büntetik a túl hangos papucsot... Szombati elmebaj-körképünk következik.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Amszterdam, Hollandia

Ne is menjünk olyan nagyon messze, elég talán elsőként csak Hollandiáig, ahol rögtön egy kevéssé vicces, ám annál elgondolkodtatóbb törvényt mutatnánk meg. Eszerint nyilvános helyen tilos dohányozni (Európai Unió, ugye...), ám ha valaki csupán tiszta füvet szív, azt lehet – lévén nem dohánytermék. Finoman szólva is érzünk némi joghézagot...

Szingapúr

A szingapúriak legendásan (és kifejezetten szigorúan) háklisak a közterületek tisztaságára. Addig idegesítette őket a sok eldobott rágógumi, amíg 1992-ben megunták, és betiltották. Így aztán két évtizede gyakorlatilag nem lehet rágózni...

Florida, Egyesült Államok

Ha Ön egyedülálló (hadd ne mondjuk: szingli) hölgy és valamiért az ejtőernyőzés a hobbija, ráadásul e hobbit szíve szerint vasárnap gyakorolná, akkor nem Florida az Ön helye. A helyzet ugyanis az, hogy a hajadonok e napfényes amerikai államban vasárnaponként nem ejtőernyőzhetnek egyedül. Hogy szombaton miért lehet, és vasárnap miért nem...??

Svájc

Térjünk vissza Európába, egészen pontosan Svájcba! Az köztudott, hogy a svájciak nem viccelnek, ha rendről van szó (bár az olasz részen erről annyira nem vagyunk meggyőződve, de ez mellékszál), így aztán érdemes komolyan venni azt a törvényt, melynek értelmében este 10 óra után tilos lehúzni a WC-t. Tovább megyünk: a férfiak este 10 után nem könnyíthetnek magukon állva. Úgyhogy bele sem merünk gondolni, mi történhet egy véletlenszerű sörözős házibuli közben mondjuk fél 11-kor...

Eraclea, Olaszország

Olasz szekciónkat (mely meglepően nagy számban képviselteti e posztban magát) a Velencétől nem messze található, a magyarok által is kedvelt üdülőhellyel (bár Lido di Jesolo vagy Caorle jóval nagyobbak és népszerűbbek, de ebbe most ne menjünk bele) nyitjuk. Bár jelen pillanatban a dolog az időjárás-jelentéseket elnézve nem kifejezetten aktuális, azért nem árt tudni, hogy hiába a homokos tengerpart, nem célszerű homokvárakat építeni – ugyanis be van tiltva.

Eboli, Olaszország

Eboli városát görög telepesek alapították Efiura néven – akkoriban még aligha jelentett problémát az, amire mostanság érdemes figyelni: nevezetesen ha nyaraláskor autót bérelünk, jó tudni, hogy mozgó járműben tilos megcsókolni egymást. A borzalmas vétséget akár 500 euró pénzbírsággal is büntetheti a rendőr.

Capri, Olaszország

Valami azt súgja, hogy a helyiek nagyra értékelik a nyugalmat és a csendet, máskülönben miért tartóztattak (!!) volna le egy külföldi párt azzal az indokkal, hőgy túl hangosan csattog a papucsuk?! Persze ők tehetnek róla, hiszen nem voltak tisztában azzal, hogy nem sokkal korábban elfogadtak egy, a „zajos lábbelik viselését tiltó” rendeletet.

Alabama, Egyesült Államok

Az amerikai Délen azért nem ritka a sajátos, európai aggyal nehezen értelmezhető törvény. Mi például speciel azt a jogszabályt nem értjük, mely Alabamában tiltja, hogy valaki bekötött szemmel vezessen. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy ne értenénk vele egyet, egyszerűen kíváncsiak lennénk, milyen trauma viszi rá arra a törvényhozókat, hogy olthatatlan szükségét érezzék egy ilyen jogszabály meghozatalának.

Dubaji, Egyesült Arab Emirátusok

Érdekes kettősségnek érezzük, hogy míg a „dubajozás” meglehetősen egyértelmű kifejezéssé vált az utóbbi időszakban a magyar közbeszédben (és nem feltétlenül az erkölcsösség szinonimájaként), addig például a helyi törvények szerint illegális nyilvános helyen csókolózni. Jeleznénk, hogy a szabályt keményen be is tartatják, erről jó pár külföldi turista tudna mesélni.

Délkelet-Ázsia

A helyzet az, hogy a durián a térség egyik legértékesebb gyümölcse, az érett termés igazi csemege – főleg annak, aki elviseli a szagát. A gyümölcs ugyanis igazi, hamisítatlan csatornaszagot áraszt (egy leírásban úgy jellemezték, hogy a sajt, a terpentin és a záptojás szagának sajátos keveréke, ami így elsőre nem sok jót jelent), nem csoda hát, hogy több országban is szigorúan tilos nyilvános helyen felnyitni.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Hova tűnik a szex?

A cukor az új cigaretta?

A világ leghidegebb helyei

Akiket nem érdekel a szex

Így loptak el egy osztrák falut a kínaiak

Itt a bikiniforradalom!