Egy hónap múlva a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a tokiói Sky Tree, amely tavaly november óta a világ legmagasabb tornyának (egyben a második legmagasabb épületének) számít. Tériszonyosok is nézhetik (legfeljebb majd néha behunyják a szemüket...)!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A tokiói Sky Tree a maga 634 méterével a világ legmagasabb tornya, egyben a második legmagasabb épület a 828 méteres dubaji Burj Khalifa mögött. Az épület tavaly november 17-e óta hivatalosan is a világ legmagasabbjának számít, ekkor hitelesítette a Guiness World Records.

A nyitás előtt egy hónappal egy túrára beengedték az újságírókat és a fotósokat, ennek gyümölcsét pedig most mi élvezhetjük, hiszen meg tudunk mutatni pár igazán lenyűgöző képet.

A Japánban nem ritka földrengések miatt különleges építészeti megoldásokra volt szükség. Így például az épület közepét egy betonoszlop alkotja, melyet rendkívül erős acélcsövek vesznek körül. Miután ezek strukturálisan elkülönülnek egymástól, földrengés esetén inkább segítik, tartják egymást.

A tervek szerint (éppenséggel a Titanic óta tudjuk, ez mennyit számít, de mégis...) a Sky Tree elvileg akkor sem omlik össze, ha a közelben 7-es erősségű földrengés történik – mondta Sho Toyoshima szóvivő, hozzátéve, hogy az épületnek a tavaly márciusi, az ország északkeleti részét megrázó, 9-es erősségű földrengés idején sem lett semmi baja, holott akkor még építették.

Belépve az épületbe lift(ek) repítenek a csúcsra, és a repítés szó szerint értendő, hiszen 50 másodperc alatt érhetünk fel 350 méterre és egy újabb fél perc elteltével a legmagasabb, majdan a nagyközönség számára is nyitott magasságba, 450 méterre.

Aki akar, az persze gyalogolhat is, noha a 2523 lépcső megmászását tiszta szívvel nem nagyon tudnánk ajánlani senkinek.

A Sky Tree tetején van egy étterem és két kávézó is, a kilátás – hát, mit mondjunk, egyenesen lélegzetelállító. Alighanem tetszik Sorakarának, az épület kabalaállatának is...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Így hamisítanak ők

Mesés képek Afrikáról

Intim képek a brit királyi családról

Egy diktatúra eltitkolt arca

Betiltják a meztelen takarítást?