New York City, Peking és Párizs – három nagyváros, mely elképzelhetetlen emberek nélkül. Egy művészpár mégis elképzelte, hogyan néznének ki egy apokalipszis után, amikor csak egy-két ember van a máskor tömött utcákon. Hát így...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Valami lehet a levegőben, mert még nincs egy hónapja, hogy itt, a blogon bemutattuk egy orosz művész, Vlagyimir Manyuhin látomását egy poszt-apokaliptikus világról. Most ismét belefutottunk egy képsorozatba, mely azonban másképp közelíti meg a végítélet utáni világot.

A Silent World (Csendes világ) című sorozatban két művész, Lucie és Simon képzelik el, milyenek lennének a nagy metropoliszok emberek nélkül.

A Párizsban élő alkotók 2005 óta dolgoznak együtt és elsődleges céljuknak a valóság és a képzelet közti határok elmosását tartják. Szerintünk ebben az esetben elég jó munkát végeztek.

A legfelső képen New York City egyik emblematikus tere, a Times Square látható, gyakorlatilag teljesen üresen. Nem kevésbé fontos jelképe a városnak (és tulajdonképpen a világgazdagságnak) a Wall Street – a képen egy férfi és egy gyerek kivételével életnek semmi nyoma.

És még mindig New York City – a gazdaság után a kultúra és a sport szimbóluma a Madison Square Garden, ám a megszokott tömegnek nyoma sincs.

Ugorjunk át Európába, Párizsba, egyenesen a Place de la Concorde-ra, melyet normál esetben aligha láthatunk autók és tülekedő emberek nélkül. Most igen, a háttérben pedig az Eiffel-torony mered.

Ha a Madison Square Garden esetében a kultúrát emlegettük, fokozottan igaz ez a bohém Montparnasse-ra, költők, írók, festők és szobrászok hajdani bohémtanyájára, melyből azonban a képen csak fájdalmas üresség maradt.

Kimenekülve az elmagányosodott párizsi belvárosba, eljutunk egészen a Baie de Saint Brieuc-höz, ahol a hajók partra vetett halakként fekszenek az iszapban. Nem túl szívderítő látvány ez sem...

Lucie és Simon látomásában nem csak a nyugati kultúra végnapjait láthatjuk, nem jár jobban Kína sem. Szinte elképzelhetetlen látvány egy pekingi vasútállomás üresen – most ez is elénk tárul.

Végezetül még mindig Peking, a híres-hírhedt Tienanmen tér, a világ harmadik legnagyobb városi tere – most sem díszszázad, sem tüntetők nem láthatók rajta.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Nagy politikai botrányok

Az új sztár: Harry, a törpevíziló

Újabb szexi képek Marilyn Monroe-ról

Évtizedek fogyókúrái

A „szocializmus legszebb arca” karrierről és a Playboyról