Fogalmazhatnánk úgy is, hogy az őrület köszönt be akkor, amikor két (!) hollywoodi színészszakszervezet is támogatja azt a kezdeményezést, hogy ne lehessen közzétenni a színészek korát, „mert az elősegíti a diszkriminációt”. (A képen látható Julia Robertsnek egyelőre még jut szerep, aminek mi örülünk.)

A történet még a hónap elején kezdődött, amikor egy, a negyvenes éveiben járó texasi színésznő bejelentette: pert indít az egyik legjelentősebb netes filmes adatszolgáltató, az Internet Movie Database (IMDb, van-e, ki e nevet nem ismeri?) ellen, amiért az nyilvánosságra hozta a valódi (!!...) korát.

Ekkor még simán gondolhattuk azt (mi több: gondoltuk is), hogy ez csak újabb gyönyörű példája az amerikai perkultúrának, ám most kiderült, ennél többről van szó, ugyanis két nagy színészszakszervezet is nyilvánosan elítélte az oldalt és annak tulajdonosát, az Amazont, amiért gyakorlatukkal veszélyeztetik színészek karrierjét.

Erkölcsi és jogi kötelesség?

Screen Actors' Guildés az American Federation of Television and Radio Artists, azaz a film- és a televíziós és rádiós művészek szervezete közös közleményben jelentették ki, hogy az IMDb-nek „erkölcsi és jogi kötelessége, hogy ne segítse elő a munkavállalásban az életkorhoz kötődő diszkriminációt”.

Várjanak még egy kicsit a hajtépéssel, mert a java még csak most jön: „A színész életkora lényegtelen a szereposztáskor. Ami számít, az az, hogy mekkora korspektrumot képes ábrázolni. A professzionális színészkedés teljes történetében igaz volt ez, ám ezt felülírta az IMDb, mint iparági standard megjelenése az amerikai szereposztó irodákban”.

Vajon lehet-e így szerepet bukni?

Ha fellocsoltuk magunkat, akkor pontosítsuk kissé a helyzetet. A dolog úgy áll, hogy az IMDb-nek van egy professzionális, előfizetéses része, melyre előszeretettel támaszkodnak a hollywoodi ügynökök és mely – a jobb szolgáltatás érdekében – különös hangsúlyt helyez arra, hogy az adatbázisban szereplő színészek valódi korukkal legyenek jelen.

A texasi színésznő most azt mondja, hogy amikor 2008-ban csatlakozott az adatbázishoz, szándékosan nem adta meg a születési idejét, így aztán meglehetősen nagy volt a meglepetése, amikor kiderült, hogy valaki mégis beleírta az adatlapjába. Mindent megtett, hogy az IMDb-t rábírja a dátum eltávolítására, de nem járt sikerrel. Szerinte ennek köszönhető, hogy több szerepet sem kapott meg.

A színésznő most egymillió dolláros kártérítést követel az IMDb-től, amire Budapesten csak annyit mondanának: ügyes...

Az ügyben egyelőre sem az IMDb, sem az Amazon nem szólalt meg és nem tett semmilyen lépést.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Ja, és fent vagyunk a Twitter-en is sztárhírekkel, érdekességekkel.