A technológia kész, bemutatták, az ötletgazdák szerint öt éven belül mindenki ilyet mobilt használ majd. Hogy milyet? Hajlíthatót, törhetetlent, hajtással és forgatással irányíthatót. Vagy nem – de ezt már csak a cinikus énünk mondatja velünk.

Még csak most kezdenek igazán általánossá válni, máris vannak olyanok, akik az okostelefonok végét jósolják. Amerikai és kanadai tudósok egy csoportja ugyanis kidolgozott egy olyan technológiát, mellyel könnyen hajlítható, gyakorlatilag elektronikus papírnak tekinthető mobiltelefonokat és táblagépeket lehet előállítani.

A kanadai Queens Egyetem és az amerikai Arizona Állami Egyetem szakemberei azzal a céggel (az E-Ink Corporationnel) együttműködve hozták létre a papírmobilt, amely a Kindle e-könyvek kijelzőjét is készíti. A készüléken zenéket, könyveket is lehet tárolni és természetesen telefonálni is lehet vele.

Bár a YouTube-ra már jóval korábban felkerült az ebben a posztban is látható videó, a gépet magát hivatalosan csak a napokban mutatta be a Human Media Lab nevű cég igazgatója. „Öt éven belül minden így fog kinézni és ilyen érzés lesz kézbe venni. Ez a számítógép egy darab interaktív papírnak néz ki, olyan a tapintása és úgy is működik. Lehet rá tollal írni, a sarkát behajlítva lehet lapozni és telefonálni is lehet vele” – mondta Roel Vertegaal.

Ráadásul az igazgató szerint a papírmobil (vagy talán helyesebb lenne számítógépnek, tabletnek fordítani) akár az irodai papírhalmokat is helyettesítheti. „Akár egymásra is pakolhatók, mint egy halom papír, de dobálni is lehet” – ecsetelte a (számunkra azért elsőre kissé kérdéses) előnyöket.

Ha igaza lesz, akkor könnyen előfordulhat, hogy pár éven belül már senki sem lepődik majd meg, ha valaki előhúz a zsebéből, vagy a tárcájából egy összehajtogatott elektronikus papírt és miközben elolvassa az újságot, telefonál is vele egyet.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!