Egy felmérés szerint minden negyedik tinédzser és minden ötödik felnőtt már használta az okostelefonját olyan helyen, ahol kifejezetten kérték a készülékek kikapcsolását. A kérdés immár az: miként változnak a társadalmi szabályok és az etikett a modern technológia elterjedésével.

A brit Ofcom által készíttetett felmérés azt próbálta meg kideríteni, miként változtatja meg a mobiltechnológia az emberi viselkedést. Kiderült, hogy az okostelefonnal rendelkező tinik negyede és (ami talán meglepőbb) a felnőttek  ötöde a kifejezett kérés ellenére használta már készülékét nyilvános helyeken, előadásokon. (A régebbi típusú mobilt használóknál ez az arány jóval alacsonyabb.)

Az Ofcom kutatási igazgatója, James Thickett úgy véli, a jelenség “felveti a társadalmi etikett és a modern viselkedés problémáját, például azt, hogy a társadalom milyen mértékig fogadja el ezt a viselkedést”’.

Már a felnőttek is... 

Érdekes újdonság, hogy immáron messze nem csak a tinédzserekről van szó. “Nem pusztán a tinik és a felnőttek értékeinek különbözőségéről van szó immár, hanem arról, hogy a technológia milyen irányba tereli ezeket az értékeket” – teszi hozzá James Thickett.

Az okostelefon birtoklása megváltoztatja a munka-szabadidő viszonyrendszert is. A megkérdezett okostelefonosok egynegyede például azt mondta, hogy szabadságon is fogadna munkával kapcsolatos hívást, míg ez az arány a “klasszikus” mobilt használók esetében csupán 16 százalék.

A jelentés szerint a megkérdezett tinik kétharmada bevallottan “rendkívül függ” a telefonjától, felük beismerte, hogy még a WC-n is használja okostelefonját. Minden harmadik tini bevallotta, hogy étkezések alatt is használja a készüléket.

Az okostelefonok elterjedése alapvetően változtatja meg a szabadidő eltöltésének módját is. Minden megkérdezett okostelefonos tizenéves azt mondta, mióta megvan a készüléke kevesebb tévét néz, míg 15 százalék beismerte, hogy kevesebbet olvas.

Nektek hogyan változtatta meg az életeteket a mobiltelefon?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

Ha tetszett a poszt, olvasd el ezeket is!

A legnagyobb botrányok és leleplezések

Büntetni kellene a túl lassú vezetőket?

Luxusvillában nyaral a kormányfő