Munkába siet, és áll a metró peronján, a vasútállomáson, autóbuszmegállóban és várja a szerelvényt. Mivel is üthetné el a várakozás perceit, mint hogy bevásárol. Sci-fi? Dehogy. Valóság.

Ami nekünk csak egy fal, az az egyik világszerte ismert hipermarketlánc dél-koreai leányvállalatának kiváló üzleti lehetőség. A Home Plus a napokban indította be legújabb kísérletét, melynek lényege, hogy a metró falára egy speciális „kirakatot” erősítenek, a különböző termékek képeivel és az azokhoz tartozó kódokkal.

A vásárlás ettől kezdve pofonegyszerű: a várakozó odalép a termékekhez, az okostelefonjára letöltött programmal leolvassa a megvásárolni kívánt termék kódját, amivel egyúttal a virtuális kosárba helyezi, majd a „vásárlás” végeztével meg is rendeli az árut, amit aztán a cég a munkanap végére leszállít a megadott címre. Az árat pedig a mobilszámlához csapják.

A virtuális élelmiszerboltot már a próbaidőszak alatt több mint tízezer dél-koreai vette igénybe, a cég pedig rövid idő alatt 130 százalékkal növelte online forgalmát. (Igazán nem akarunk senkinek reklámot csapni, de az alábbi videót azért érdemes megnézni.)

Ez persze csak az egyik módja a mobiltelefonok nyújtotta vásárlási lehetőségek kihasználásának. Az lassan már alapnak számít, hogy a mobiltelefon tulajdonosa az éppen tartózkodási helye közelében lévő különböző üzletektől, éttermektől, stb. kapjon reklámot (már ha ezt engedélyezi, de technikai akadálya nincs), az Egyesült Államokban pedig egyes üzletekben már a bolton belül segítik a vásárlót azzal, hogy a különleges ajánlatokhoz vezetik őket.

A kísérlet (esetleges) sikere már csak azért is fontos lenne az egész iparág számára, mert hiába, hogy az online élelmiszer-vásárlás már régóta működik, mégis csupán a teljes vásárlások elenyésző százalékát adja.

Bennünk kevés kétely van, hogy ha nem is pontosan ebben a formában, de a jövő a hasonló típusú vásárlásoké lesz.

Csatlakozz hozzánk és több mint kétezer barátunkhoz a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható!  Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!

Ha tetszett a poszt, akkor ajánljuk ezeket is:

Lessen be a 9 milliárdos luxusházba!

Utazzon igazán egzotikus helyekre!

Zseniális képek manipulálatlanul