Alaposan kiosztották a rádióhallgatók a brit ellenzéki Munkáspárt vezetőjét. A betelefonálós műsor egyes pillanatokban kifejezetten kínossá vált.

Ed Miliband a Radio 2 egyik betelefonálós beszélgetős műsorának volt a vendége minap, nyilván azzal a céllal, hogy népszerűsítse önmagát és ezen keresztül pártja, a kormányzásból tavaly 13 év után kihullott brit Munkáspárt politikáját.

Ha úgy fogalmazunk: nem járt különösebben nagy sikerrel, akkor nagyon szőrmentén kezeljük az igazságot. Magyarul: Ed Miliband csúnyán megégette magát.

A betelefonálók ugyanis egyáltalán nem kímélték a pártvezért, akinek felrótták, hogy testvére testén keresztüllépve lett a Munkáspárt első embere, megkérdőjelezték személyes elkötelezettségét, és a magánéletét sem kímélték.

Hiányzó szenvedély

Nagy vihart váltott ki a hallgatók körében az a minapi cikk, melyben Ed Miliband azt fejtegette, hogy nem 13 évig kormányzó pártja tehet a brit gazdaság majdnem katasztrofális helyzetéről.

Sok hallgató a szenvedélyt hiányolta a munkáspárti vezető személyéből és politikájából. „Szenvedélyt és tüzet szeretnék látni benned, Ed. Nem jön át az üzeneted. Semmi szenvedély nincs benned, túl nyugis vagy. Nem harcolsz, nem ütöd a vasat, amíg meleg” – hangzott az egyik telefonáló kritikája, amire Ed Miliband kénytelen volt elismerni, hogy nem sikerült elmagyaráznia a választóknak, ki is ő és milyen politikát képvisel.

„Tisztában vagyok vele, hogy politikusként és emberként is be kell járnom az utam, és ugyanez igaz a pártra is” – válaszolt az ellenzéki párt vezetője, akiben az egyik hallgató alaposan megforgatta a kést, amikor összetévesztette testvérével, David Milibanddel, akivel egymás ellen indultak a Munkáspárt vezetéséért.

Mi lesz a gyerekkel?

A hívások egy része jóval személyesebb témákat feszegetett, például azt, hogy a Munkáspárt vezére nem vette nevére első gyermekét. Ed Miliband elmondta, hogy már változott a helyzet, és tervei szerint mihamarabb elveszi párját, gyermekei anyját, Justine Thorntont.