Ha a brit kormánynak sikerül keresztülvinnie elképzelését, akkor igen. A mostani alkotmány szerint ugyanis ha fiú is van a közvetlen leszármazottak között, akkor hiába egy lány az elsőszülött, nem örökölheti a trónt.

Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Nemzetközösség kormányai között a Trónöröklési Törvény esetleges megváltoztatásáról. A jelenlegi (1701-ben elfogadott) szabályozás ugyanis kimondja: a királyi családban hiába elsőszülött a lány, ha van öccse, akkor őt koronázzák királlyá.

A konzervatív-liberális koalíciós kormány szerint a törvény diszkriminatív, ezért szeretnék megváltoztatni. Ez azonban még akkor sem olyan egyszerű, ha a parlamenti többség rábólint, ugyanis ezt mind a 15 olyan nemzetközösségi tagállamnak ratifikálnia kell, ahol II. Erzsébet az államfő.

Jön az esküvő

Egyébként a törvény megváltoztatása nem új ötlet, a korábbi kormányfő, a munkáspárti Gordon Brown is szorgalmazta a reformot, ő a jogszabálynak azt a részét is megváltoztatta volna, mely szerint az uralkodó nem lehet római katolikus vallású.

A parlamenti vita májusra várható, és bár sietségre semmi ok, véletlen egybeesésnek azért szép, hogy Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjét április 29-re tűzték ki. Márpedig a jelenlegi törvény szerint ha a pár első gyermeke lány lesz, akkor (ha később születik egy öccse is) nem követheti majd apját a trónon.

Azt a törvényt előkészítő képviselők is jelezték, hogy senki ne számítson gyors eredményre (mit mondjunk, a királyi család kapcsán a britek nem egy kapkodós fajta…), a folyamat több évig is elhúzódhat.