A volt brit kormányfő bizalmas állítja: Vilmos hercegnek azért kellett édesanyja koporsója mögött lépdelnie, mert az udvar attól tartott, egyébként veszélybe kerülhet Károly walesi herceg testi épsége Diana temetésén.

Több pikáns részlet is napvilágra került a brit belpolitika legtitkosabb bugyraiból abban a könyvben, melyet Tony Blair egykori kommunikációs tanácsadója, Alastair Campbell írt. Bár már film is készült a Diana hercegnő halálát követő napok, hetek történéseiről (Helen Mirren emlékezetes alakításával), mégis, közel másfél évtizeddel a történtek után is derülnek még ki meglepő részletek.

Így az is, hogy egy 1997. szeptember 4-i konferenciabeszélgetésen vált világossá minden résztvevő számára, hogy az össznépi felháborodásban akár Károly walesi herceg testi épsége is veszélybe kerülhet a temetésen. A konferenciabeszélgetés egyik felén az akkor Balmoralban tartózkodó királyi család és csatolt részei, a telefon másik végén pedig Tony Blair akkor nemrég megválasztott miniszterelnök és csapata volt. Akkor már Balmoralban tartózkodott Sandy Henney, a trónörökös sajtósa is, akit azért küldtek oda, hogy azt tanácsolja Vilmos hercegnek: lépdeljen édesanyja koporsója mögött.

„Sandy Henney azért utazott fel, hogy megmagyarázza, miért lenne erre szükség. Természetesen azt mondta Vilmosnak, hogy az édesanyja is ezt szerette volna, miközben persze ott volt a tény is, hogy ez csökkentette a lehetőségét annak, hogy Károlyt nyilvános támadás érje” – írja könyvében Alastair Campbell.

Nem volt egyértelmű

Érdekes, hogy ennek ellenére az udvari tanácsadók megosztottak voltak abban, hogy helyes-e, ha Károly a két fiával megy a koporsó mögött: „Robin (Sir Robin Janvrin, akkor II. Erzsébet helyettes magántitkára) azt mondta, ha Vilmos nem megy, akkor ’természetes és érthető okokból’ Károly sem teheti. Így aztán azt javasolta, hogy a családtagok autón menjenek, de Charles S(pencer, Diana testvére) ellenezte ezt”.

„Rájöttek, hogy ha Vilmos nem megy gyalog a koporsó mögött, gond lesz, mert akkor Károlynak Charles Spencerrel kell ott mennie. Nem létezik, hogy ezt végig tudja csinálni a fiúk nélkül – mondta. Amikor felvetettem Fellowesnak (Sir Robert Fellowes, a királynő magántitkára), hogy vajon elképzelhető lenne-e, hogy a fiúk autóval menjenek a Kensigton Palotától (Diana lakhelye), azt mondta, egyértelműen ellenzik az autós megoldást és pont” – írja Tony Blair egykori bizalmasa.

Kiért történt?

Vilmos közben meg volt győződve róla, hogy az egész a média kedvéért történik. „Vilmos nem volt hajlandó beszélni senkivel és mindent elsöprő erővel gyűlölte a médiát… Úgy éreztem, a fiúk meg vannak győződve róla, az egész a médiáért és a nagyközönségért és nem édesanyjukért történik” – írja Alastair Campbell.

Hogy egy elcsépelt közhellyel éljünk, a többi már történelem: a fiúk végül beadták a derekukat és ott mentek a koporsó mögött a gyászszertartásra.