A 007-es ügynök szerepében a Rolling Stones énekese, John Travoltát Charlton Heston váltja, John Travoltát Charlton Hestonra cserélik – nem, nem őrültünk meg, csupán találtunk pár csodás moziplakátot, melyek a „mi lett volna, ha...” kérdést járják körül.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Mi lett volna, ha az utóbbi bő két évtized legnagyobb hollywoodi kasszasikereit az ötvenes-hatvanas években forgatják? Ezt a kérdést tette fel magának Peter Stults, aki nem is habozott, és megcsinálta a filmek képzeletbeli plakátait.

Így fordulhat elő, hogy Bruce Willist Leonard Nimoy váltja a Drágán add az életedben, vagy hogy a fiatal Mick Jaggerből Őfelsége 007-es ügynöke lesz, esetleg a másnaposok főszereplői Dean Martin, Jack Lemmon és Jerry Lewis lesznek.

Ám nem csak a szereplők (és a rendezők!) változnak, a plakátok stílusa és hangulata is nagyszerűen illeszkedik az adott korhoz.

A New Yorkban élő Peter Stults azt mondta, akkor kezdett hasonló plakátokat gyártani, amikor filmezést tanult a kaliforniai egyetemen a 2000-es évek elején.

A két kedvencem, az Avatar és az Ötödik elem plakátjában legalább 60 sci-fi ponyva és B-film borítójának és plakátjának motívuma keveredik. Ehhez rengeteg kellett keresgélni az interneten” - tette hozzá a művész. Az Avatarban például Sam Worthingtont William Shatner „váltja”.

Ami a (poszteren szereplő) színészeket illeti, kiválasztásukkor fontos volt a filmtörténelem, azaz kik voltak akkoriban a sztárok, illetve ki milyen típusú filmekben játszott. Voltak olyan filmek, melyek esetében azonnal beugrott a megfelelő szereposztás, ilyen volt például a Trainspotting” - mesélt Peter Stults. (A Jean-Luc Godard rendezte filmben Anthony Hopkins, Michael Caine, Julie Christie „játszanak”.)

Ott van aztán az utóbbi 20 év egyik legnagyobb kultfilmje, a Ponyvaregény, melynél a John Travolta – Samuel L. Jackson kettős helyére Charlton Heston és Harry Belafonte kerül (a rendező pedig Franklin J. Schaffner), a többi szerepben is találunk azért nem is akármekkora sztárokat, elég talán Kim Novak, Laurence Olivier vagy Burt Lancaster nevét említeni.

Jóval bizarabb megoldásnak tűnik a Die Hard-sorozat az elsősorban a Star Trekből ismert Leonard Nimoy-jal a Bruce Willis alakította John McClane szerepében (speciel elég nehezen is tudjuk elképzelni).

Érdekes, és nem is rossz ötlet az A nagy Lebowski a korszak kiemelkedő zenészei (Frank Zappa, David Bowie és Iggy Pop), és színészei (Klaus Kinski és Clint Eastwood) szereplésével és tulajdonképpen még Andy Warholt is látjuk magunk előtt Ken Russell rendezésében.

Végül az egyik személyes kedvencünk, a Drive plakátja, melyen Ryan Gosling helyét James Dean (ki más?) veszi át Clark Gable és Spencer Tracy társaságában (rendező John Ford).

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Nézegessen uralkodói jachtokat!

Brutális kínai testőrnőképzés

Otthon meghalni

Mítoszok szexről és válságról

Lehet-e egy egér rasszista?

A víz, ahogyan még sosem látta