Az Apple alapítóját 2009-ben kis híján kitüntette a brit uralkodó. A megtiszteltetést az akkori miniszterelnök hiúsította meg, egészen kisszerű okokból. Magyaros történet Nagy-Britanniából.
Két évvel ezelőtt egészen komolyan felmerült, hogy Steve Jobst az Apple élén végzett munkájáért lovaggá üsse II. Erzsébet brit uralkodó. (Zárójeles pontosítás: miután Steve Jobs amerikai állampolgár, ezért „csak” tiszteletbeli címet kaphatott volna, csakúgy, mint korábban a Microsoft-vezér Bill Gates, vagy az ír énekes, Bono.)
A lényeg az, hogy a kitüntetést felterjesztő egyik volt munkáspárti parlamenti képviselő (aki a nevét nem kívánta a sztori kiszivárogtatásakor elárulni) a technológia területén végzett szolgálataiért (elsősorban az iPhone és az iPad kifejlesztésével okozott technológiai fejlődés miatt) gondolta alkalmasnak az Apple-alapítót az elismerésre.
„Az Apple volt az egyetlen olyan nagy világméretű társaság, amely meglepő fogyasztási termékeket állított elő, mivel mindig is kulcsfontosságot tulajdonított a designnak. Egyetlen más cégvezető sem mutatott ennyire állandó elkötelezettséget” – indokolt most is a volt képviselő, aki szerint a javaslatról anno az Apple is értesült.
A kitüntetés végül Gordon Brown akkori miniszterelnökön bukott el, aki azért nem javasolta az elismerést, mert Steve Jobs korábban nem fogadta el a felkérést, hogy beszédet tartson a Munkáspárt éves konferenciáján, ami (tekintve az Apple-vezér szupersztár státuszát) hatalmas dobás lett volna.
De nem lett, és a jelek szerint Gordon Brown akkor ezen úgy berágott, hogy az elsőm adandó alkalommal keresztbe tett Steve Jobsnak. Túlzás-e, ha úgy érezzük, kicsit magyaros ez a történet?