Az Apple társalapítója, géniusza, a modern számítástechnika egyik megalkotója 56 éves korában hunyt el – jelentette be vállalata.

Steven P. Jobs minden kétséget kizáróan egyike volt azoknak, akik a legnagyobb hatással voltak mindennapjainkra. Halálhírét az Apple jelentette be, amerikai idő szerint még szerdán.

Steve ragyogó elméje, szenvedélye és energiája volt a forrása annak a számtalan találmánynak, mellyel gazdagította életünket és hozzájárult annak fejlődéséhez. A világ mérhetetlenül jobb lett, köszönhetően Steve-nek” - olvasható a vállalat közleményében.

Steve Jobs augusztusban távozott az Apple ügyvezetéséből, mert már nem tudta megfelelően ellátni a feladatát, és elnök lett belőle. Még 2004-ben hasnyálmirigy-rákkal operálták, majd 2009-ben májátültetésen esett át.

A modern időkben szinte példátlan hatással volt az általa megálmodott vállalat és az egész iparág sorsára.

Hatása jóval túlmutat az Apple első két évtizedét meghatározó személyi számítógépek fejlődésén, hiszen az elmúlt évtizedben az iPod kifejlesztésével az Apple új kereteket adott a zeneipar működésének, az iPhone megjelenése után a mobiltelefon nem volt már ugyanaz, mint előtte, végül az iPad a szórakoztató- és médiaipart változtatta meg.

Steve Jobs titka nem utolsósorban a marketingben rejlett és abban, hogy nem félte kockáztatni és megmondani a fogyasztónak, hogy az mit akar, noha még nem tud róla. És az esetek nagy részében igaza volt.

Már életében legendává vált, az Apple első évei (Steve Wozniakkal közösen - fenti képünk), az első Macintosh bemutatása 1984-ben, majd távozása a cégtől egy hatalmi harc nyomán. Amikor 1996-ban visszatért a romokban heverő vállalathoz, aligha hitték túl sokan, hogy pár éven belül ismét az élre emeli az Apple-t, hogy az az idei nyáron egy időre az Exxon Mobilt megelőzve a legértékesebb amerikai vállalattá váljon.

Steve Jobst lehetett szeretni, és nem szeretni, egy dolgot nem lehet elvitatni: meghatározó egyéniség távozott.

Nyugodjék békében.

Csatlakozzon hozzánk a Facebook-on, ahol itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Ja, és fent vagyunk a Twitter-en is sztárhírekkel, érdekességekkel.