Van valami közös a digitális korszak legnagyobb vállalatainak keletkezéstörténetében. Egy közös fekete folt.

Az elmúlt hetekben az internetes világ több nagyhatalmánál is visszaköszönt a kényelmetlen múlt. Mi több, ha jól megnézzük, a legnagyobbak keletkezéstörténete finoman szólva sem patyolat tiszta. Rögtön hozunk is pár példát. (A fenti képen balról jobbra Mark Zuckerberg, Bill Gates és Ev Williams látható.)

Microsoft

A társalapító Paul Allen nemrég megjelent könyvében azt állítja, hogy Bill Gates kétszer is alaposan csökkentette az ő részvényhányadát a cégben, igaz, a beleegyezésével, de későbbi tiltakozása ellenére. A Microsoft egyik alapítója még tovább megy, amikor azt írja, hogy Gates később azt próbálta meg kifundálni a jelenlegi elnök-vezérigazgatóval, Steve Ballmerrel közösen, hogy miként szabaduljanak meg tőle végleg, amikor daganatos betegsége miatt kénytelen volt egy időre távol tartani magát a cég ügyeitől és ezért eredményessége visszaesett.

Twitter

Noah Glass, a Twitter elfeledett alapítója, a név kiagyalója még csúnyábban megjárta, mint Paul Allen, akinek azért 13,5 milliárd dolláros vagyonával van mit a tejtermékbe aprítania. Noah Glasst ugyanis saját cége vezérigazgatója, Ev Williams szorította ki a mikroblogtól, amikor sikerült megfelelő mértékű részesedést szereznie. Csak a nagyságrendek érzékeltetése végett: a szolgáltatásnak több mint 200 millió regisztrált tagja van és az indulása után három év két hónap alatt jutott el az egymilliárdodik bejegyzéshez. Azóta az oldal látogatói átlagosan nyolc nap alatt írnak, vagy továbbítanak egymilliárd üzenetet.

Facebook

Mostanára (már csak a film miatt is) viszonylag köztudott lett, hogy a Facebook indulása körül sem volt minden olyan egyértelmű. Jelenleg is folyik egy per az alapító Mark Zuckerberg és volt egyetemista társai, a Winklevoss-ikrek, Cameron és Tyler azt állítják, Zuckerberg átverte őket, mivel ők egy hasonló oldal kidolgozásával bízták meg korábban és a Facebook atyja lényegében ellopta az ötletüket. Az ügy érdekessége, hogy 2008-ban egyszer már születette egy peren kívüli egyezség a felek között, akkor Mark Zuckerberg 20 millió dollárt fizetett az ikreknek.

Apple

Nagyságrendileg a többiekhez képest Steve Jobs tulajdonképpen nem is volt annyira csúnya és rossz, hiszen ő „csak” az Ataritól kapott bónusz mértékéről hazudott társának, Steve Wozniaknak, azt állítva, a vállalat összesen 700 dollárt fizetett. Így aztán Wozniak megkapta ennek az összegnek a felét, egészen pontosan 350 dollárt, Steve Jobs pedig megtartott – ötezret.

Minderre persze akár legyinthetnénk is, hiszen az üzlet – állítólag – mindig is a hatalom és a pénz megszerzéséről szólt, nem ritkán bármi áron. Ám azért az elgondolkodtató, hogy a mindennapjainkat ennyire meghatározó mamutok múltjában van piszkos folt.

Fent vagyunk a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat), az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!