Egy belga fotós 15, meglehetősen felkavaró képet készített cigarettázó gyerekekről. Frieke Janssens úgy érezte, a fotók „szürreális hatást” keltenek majd a nézőkben. Mit mondjunk: igaza lett...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az „Egy ronda szokás szépsége” címet viseli az a fotósorozat, melyen retro ruhákba öltöztett 4 és 9 év közötti gyerekek pöfékelnek. A sorozatot megálmodó és elkészítő belga fotográfus, Frieke Janssens az ihletet saját állítása szerint egy olyan videóból merítette, melyen egy, állítólag napi 40 szál cigarettát elszívó indonéziai kisgyerek látható.

A jó hír az, hogy a fényképe látható gyerekek nem igazi cigarettát (vagy éppen szivart) szívnak, Frieke Janssens darab krétával vagy sajttal helyettesítette a dohányt, és füstölőt, vagy gyertyát használt a „dohányfüst” előállításához.

A képek ettől függetlenül felháborítóak / sokkolóak / elgondolkodtatóak (nem kívánt törlendő), különösen, hogy a gyerekeket a Viktoriánus kort, vagy éppen a 20-as évek gengsztervilágát idéző ruhába öltöztette.

Úgy éreztem, hogy a dohányzó gyerekek látványának szürreális hatása lesz a nézőre és arra kényszeríti majd, hogy a dohányzás aktusát lássa és ne a cigiző személyét” - fogalmazott Frieke Janssens, hozzátéve, hogy az volt a célja, hogy a képek a rondaság és a szépség között egyensúlyozzanak.

Némi pozitív hozzáállással akár még némi figyelmeztetést is kiérezhetünk a képek mögül, nevezetesen, hogy a szülők jól fontolják meg, mielőtt rágyújtanak a gyerek előtt...

Azzal, hogy gyerekekkel ábrázolt felnőtteket, minden figyelem a dohányzás aktusa felé terelődött. Ha felnőttek lennének a képeken, a személyiség kerülne a központba” - vélekedett egy, Frieke Janssens munkásságát jól ismerő belga művészettörténész, hozzátéve: „ezek a portrék olyan kérdéseket is felvetnek, mint hogy valóban a tiltás-e a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljunk egy ilyen abszurd szenvedélytől, valamint hogy gyerekként kezelik-e a dohányosokat, akik képtelenek különbséget tenni a jó és a rossz között”?


Miközben további képekért ajánljuk a belga fotós oldalát, közben azon is töprengünk, hogy vajon elérik-e a kívánt hatást a képek?

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Sosem látott képek a Pokol Angyalairól

Mick Jagger mint James Bond?

Nézegessen uralkodói jachtokat!

Brutális kínai testőrnőképzés

Otthon meghalni

Mítoszok szexről és válságról