Kereken hat évtizede, hogy II. Erzsébet a brit trónra lépett, e nem akármilyen évforduló kapcsán természetesen minden fontosat és kevésbé fontosat elmondtak a modern történelem egyik legfontosabb személyiségéről. Mi most egy olyan képsorozattal emlékeznénk, mely II. Erzsébetet a szórakoztatóipar legnagyobbjai társaságában mutatja be 1952-től napjainkig. Mielőtt szemrehányások érnének minket, csak szólunk, hogy tisztában vagyunk vele, a válogatás a teljesség igényének a legkisebb jelét is nélkülözi, hiszen nem szerepel benne a Beatles, vagy éppen Mick Jagger, hogy mást ne mondjunk, de hát nem lehet mindent...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

1952. október 29.

Az első képen Erzsébet a filmtörténelem egyik legnagyobb alakjával, Charlie Chaplinnel és feleségével, Oona O'Neill-lel látható az első Royal Film Show alkalmával, melyet a királynő és testvére, Margit hercegnő tiszteletére tartottak.

1955. november 2.

Két királynő: II. Erzsébet és Gina Lollobrigida találkozója a Fogjunk tolvajt! Londoni bemutatóján.

1955. december 13.

II. Erzsébet Sir Laurence Olivier társaságában érkezik meg a Leicester Square Theatre-be, a III. Richard bemutatójára. Sir Laurence rendezte a filmet, az előadás bevételei a királynő édesapja által létrehozott nyugdíjalapot gyarapították.

1956. október 31.

II. Erzsébet kezét nyújtja Marilyn Monroe-nak a Royal Film Performance előadásakor. A legendás színésznő mellett Victor Mature színész áll.

1958. október 27.

Uralkodók, ha találkoznak: II. Erzsébet a II. század szórakoztatóiparának koronázatlan királyával, Frank Sinatrával. Az amerikai énekest Danny Kaye Me and the Colonel című filmje premierjén mutatták be a királynőnek.

1960. május 16.

Ha már az előbb az amerikai zenei élet egyik meghatározó alakjáról beszéltünk, íme, a másik: Nat King Cole-t a Palladium Theatre-ben a Royal Variety Performance alkalmából érte a megtiszteltetés, hogy bemutatták a brit uralkodónak.

1967. június 21.

Csak kétszer élsz” - szólt a James Bond-film címe, melynek világpremierjét tartották a brit fővárosban. Gyorsan fel is hívnánk a figyelmet a sorban balról a harmadik személyre, a kackiás bajuszt természetesen nem más viseli, mint Sean Connery. Mellette Diane Cilento, akivel pedig II. Erzsébet beszélget nem más, mint Dick Van Dyke.

1968. május 14.

A változó időket Tom Jones (és mellett Dusty Springfield) jelzi, az állandóságot pedig a királynő, no meg a Royal Performance, ezúttal a London Palladiumban.

2005. november 21.

Hatalmasat ugrunk az időben, de a stílus nem változik, amennyiben Shirley Bassey énekesnő (ha már itt tartunk, a Gyémántok az örökkévalóságnak című James Bond-film betétdalának előadója) találkozhat II. Erzsébettel Cardiffban.

2006. november 14.

Maradunk a James Bond-vonalon, ám ezúttal már Daniel Craig testesíti meg a brit kémek büszkeségét. Az időpontból egyértelmű, hogy a kép nem is készülhetett máskor, mint a Casino Royale bemutatóján a londoni Leicester Square-en található Odeon filmszínházban.

2007. május 7.

Mickey Rooney kezet csókol a brit uralkodónak a washingtoni Brit Nagykövetség által rendezett kerti partin, mely II. Erzsébet hivatalos amerikai útját volt hivatott ünnepelni.

2009. december 7.

A végére hagytuk az egyik legérdekesebb képet, akadt már kép, amikor elgondolkoztunk, vajon mi rejtezhet a királynői mosoly mögött, de ez a Blackpoolban készült fotó mindenen túltesz. Hiába, az uralkodói lélekjelenlét...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A náci szörny cellájában

"Éreztem, valaki nem tér vissza élve”

Az ablakon szórta ki a pénzét a milliárdos

Ötven felett lettek sztárok

Itt nyaralnak a milliomosok