Az ember csak pislog, mint hal a szatyorban, és egyszerűen elképzelni sem tudja, mi vihet egyes iskolákat arra, hogy olyan mindennapos dolgokat, mint a szőlőzsír, a szűk farmer vagy a piros toll betiltsanak. Nem 1952-ben, hanem 2011-ben. Üdvözlet az őrület földjén!

Az az egyetlen szerencse (de ezt nyilván a blog nevéből már sejthették), hogy a példák nem Magyarországról származnak (bár szívesen olvasnánk hasonló hazai iskolai döntésekről is, már ha vannak, ide velük a kommentekben!), ám a tendenciákat figyelve nem lennénk meglepve, ha ezek a finoman szólva is megkérdőjelezhető tiltások előbb vagy utóbb elérnének hozzánk is.

Addig is nézzük, miket tiltottak be eddig a világ más tájain!

Uzsonnás tasak

Igen, egy Chicago környéki iskola vezetői abból indultak ki, hogy túl sok az elhízott gyerek. A gyerek pedig azért hízik el, mert sokat eszik (és keveset mozog, de ezt már mi tesszük hozzá). És miben hozza az iskolába az ételt, amitől hízik? Bizony, az uzsonnás tasakban. Hogyan harcoljunk az elhízás ellen? Tiltsuk be az uzsonnás tasakot! Logikus, nem? (Aki szerint nem, abból soha az életben nem lesz chicagói iskolaigazgató!)

A „meep” szó

Elnézést, hogy nem magyarítjuk, de ez az elsősorban amerikai tinédzserek körében használt kifejezés (eredete valahol a Muppet-show környékén keresendő, aki tudja a magyar megfelelőt, kérjük kommentben közölje) gyakorlatilag bármit jelenthet és bármire használható. Leggyakrabban valamilyen érzelmet fejeznek ki vele, de előszeretettel használják köszönés helyett is. Mindenesetre egy massachusettsi iskola igazgatója úgy érezte, a szó bomlasztó hatással van a közösségre, ezért betiltotta a használatát. Ezúton is üdvözöljük!

Karkötő a mellrák elleni harc támogatására

Nem vicc, komolyan betiltották több amerikai iskolában is (ráadásul a pólóval együtt), mert szerintük a kampány szlogenje túl agresszív. Megpróbáltunk utánanézni, melyik szlogenre gondolhattak, de egy idő után feladtuk. Biztosan mi vagyunk érzéketlenek…

UPDATE: Egyik kedves olvasónk (Vilmos-Pizarro Petra, hálás köszönet neki érte!) a Facebook-os oldalunkon közölte a megfejtést: a karkötőn az "I ♥ boobies. (Save a breast)" - (azaz kb. "Szeretem a ciciket. Ments meg egy mellet!") felirat volt olvasható.

Fogócska

Nem elég, hogy néha szünet is van az iskolában, azok a fránya kölykök ilyenkor nem átallanak rohangálni. Ha már rohangálnak, akkor nem ritkán fogócskáznak is. Ami lássuk be, tűrhetetlen viselkedés, hiszen akár veszélyes is lehet, hiszen két test érintkezik, és akkor… és akkor… és akkor mi is van? Fogalmunk sincs, de minden bizonnyal őrült veszélyeket rejthet magában a dolog, így igazuk lehet azoknak az iskoláknak (mert több ilyen is van az Egyesült Államokban), melyek betiltották. Nem is merünk belegondolni, mekkora veszélynek voltunk kitéve gyerekkorunkban!

Kézenállás, cigánykerék

Annál is inkább, mert bizony még az is előfordult, hogy egyesek cigánykereket hánytak (ne adj Isten, kézen álltak). Nyilván eszükbe sem jutott, milyen komoly kockázatnak teszik ki testi épségüket. Ebben az esetben (a változatosság kedvéért most egy ausztrál iskoláról van szó) a szülők tiltakoztak, mi több, fejezték ki aggodalmukat, az iskola vezetése pedig (súlyos tipródásokat követően) úgy döntött, eme két életveszélyes tevékenység betiltásával próbálja meg elősegíteni a gyermekek biztonságát.

Szűk farmerek és leggingek

Túl sokat nincs mit magyarázni. Túl szűkek és kész. Betiltani őket!

Szőlőzsír

Ismét az Egyesült Államokban (egészen pontosan Észak-Karolinában) járunk, ahol az egyik iskolában a szőlőzsírt olyan komoly kockázati tényezőnek ítélték meg, hogy a betiltása mellett döntöttek. Állítólag így akarták megakadályozni a baktériumok terjedését. Hacsak azt nem…

Szótár

A szótárral az a baj, hogy szavak vannak benne – jött rá pár szemfüles, gyermekét az egyik kaliforniai iskolába járató szülő, amikor kézbe vett egyet. Nem elég, hogy szavak vannak benne, de ó, jaj! csúnya szavak, meg még olyan izé… olyan szexuális szavak is! Betiltani! S lőn…

Silly Bandz karkötő

A színes, gumiból készült karkötők meglehetősen divatosak az amerikai ifjúság körében (is – már láttunk ilyet Magyarországon is). Egyes iskolavezetők szerint túl népszerűek, ráadásul színesek, és elvonják a tanulók figyelmét az órán, ezért betiltandók. Nem szeretnénk tippeket adni, de több kortársunk egyöntetű visszaemlékezése szerint ugyanez volt a helyzet a felhőkkel is egy-egy izgalmasabb matekórán. Azért az komolyabb kihívás lenne.

Ölelés

Iskolában nem ölelkezünk és kész! Milyen dolog ez? Csak megzavarja a nyugalmat (egy bizonyos kor fölött mindenképp…), a késés melegágya és egyébként is: ne ölelgessék egymást a tanulók! (Ezt több amerikai állam iskoláiban is így gondolták.)

Piros toll

A végére hagytuk a tanárokat, mert ők sem úszták meg. Néhány brit iskolában ugyanis a vezetés úgy döntött, a piros túl agresszív szín, nem helyes, ha azzal javítja a dolgozatokat a tanerő. Tessék helyette valami finomabb, puhább, hadd ne mondjuk: pozitívabb színt használni! Semmi szükség arra, hogy a szegény gyereket még a piros javításokkal is stresszeljük. Van elég baja így is, például a betiltott uzsonnás tasak, fogócska, szőlőzsír, szótár, karkötő, szűk nadrág…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on (már több mint 1000 fős a klubunk!), az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!