Az Egyesült Államokban kirúgás fenyeget egy iskolai asszisztenst, mert nem volt hajlandó megadni az intézmény vezetésének a Facebook-jelszavát. Elgondolkodtató történet következik.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kimberly Hester tanári asszisztensként dolgozott a michigani Lewis Cass Intermediate School District alkalmazásában a cassopolisi Frank Squires Általános Iskolában. Tavaly áprilisban viccből posztolt egy képet egy kollégájáról a Facebook-oldalán, melyen egy pár cipő és egy boka köré letolt nadrág volt látható. „Egyáltalán semmi pornográf nem volt benne” - nyilatkozta a nő a WSBT-TV-nek.

Az esetből akkor lett botrány, amikor az egyik szülő, aki Kimberly Hester ismerőse volt a közösségi oldalon, jelentette a képet az iskolának. Pár nappal később az intézmény felügyelője, Robert Colby többször is felszólította az asszisztenst, hogy adja meg neki a Facebook-jelszavát, de a nő minden alkalommal visszautasította.

A legrosszabbat vagyunk kénytelenek feltételezni”

Ezután az iskolakerület igazgatója levélben közölte vele, hogy mivel nem volt hajlandó önként megadni a jelszavát az iskola vezetésének, ezért „a legrosszabbat kénytelenek feltételezni és ennek megfelelően cselekednek majd”.

Kimberly Hestert először fizetett szabadságra küldték, majd felfüggesztették az állásából. Jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, az ügyében májusban várható döntés.

Kitartok. Nem tettem semmi rosszat. Ma sem engedném be őket a Facebook-oldalamra. Nem is gondolom, hogy helyes lenne egy munkavállalótól ilyet kérni” - nyilatkozta a nő.

Törvényjavaslat a munkavállalók védelmében

A történet azért is elgondolkodtató, mert az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a jelenlegi, vagy éppen leendő munkaadó elkéri a munkavállalótól a közösségi oldalakon lévő profil jelszavát, hogy így ellenőrizze (leendő) alkalmazottját.

Washingtonban a közelmúltban terjesztettek be egy törvényjavaslatot a képviselőházban, mely korlátozná a cégeket a jelszavak elkérésében, a Facebook pedig március 23-án adott ki egy állásfoglalást, melyben hitet tett a felhasználók védelme mellett és jogi lépésekkel fenyegette meg az alkalmazottaik jelszavát elkérő cégeket.

Ti megadnátok a jelszavatokat, ha az állásotok múlna rajta?

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A világ emberek nélkül

Nagy politikai botrányok

Az új sztár: Harry, a törpevíziló

Újabb szexi képek Marilyn Monroe-ról

Évtizedek fogyókúrái