Hétfő óta új spamvírus terjed a közösségi oldal chat-ablakain keresztül. A felhasználót egy vicces Photoshop-kép ígéretével bírják rá a kattintásra.

Alig egy nap alatt több mint 600 ezer áldozata lett a Facebook közösségi portálon terjedő új vírusnak. A gyanútlan (? – reméljük, azért nem teljesen) felhasználó a chatablakban kap egy üzenetet valamelyik ismerősétől, arról, hogy az illető készített egy Photoshoppolt képet róla, amelyet egy linkre kattintva megtekinthet.

Az oldalra érve az applikáció hozzáférést kér a Facebook-adatokhoz (név, nem, képek, ismerősök listája, felhasználói azonosító, stb.), valamint a chathez. Ha hozzájárulunk, akkor egy olyan oldalra jutunk, ahol állattestekre photoshoppolt emberfejeket láthatunk. Eközben az újonnan telepített program elkezdi továbbküldeni magát az ismerőseinknek.

Kérdéses a cél

Az M86 Security Labs kimutatása szerint óránként 88 ezer felhasználó dől be a trükknek és fertőződik meg, így már hétfő délutánra átlépte a félmilliót az érintettek száma.

„Egyelőre nem tudjuk, mi a vírus terjesztőinek célja. Egyelőre nem tűnik rosszindulatúnak, azaz a céloldal nem omlik össze. Mivel azonban így a készítők hozzáférnek a felhasználók chatjeihez, küldhetnek más típusú üzeneteket” – írja a jelenségre figyelmet felhívó M86 Security Labs.

Az első kérdés ilyenkor mindig az: mit tehetünk, hogy elkerüljük a további gondokat? Nos, a jelek szerint egyelőre elég, ha eltávolítjuk az adott programot.

Fent vagyunk a különböző közösségi oldalakon is, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Van már klubunk az iwiwen, fent vagyunk a Facebook-on is (garantáltan vírusmentesen...), de nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem. Jó szórakozást!