Most először szólalt meg az a tapasztalt hegymászó, aki azt az egész világot bejáró képet készítette a Mount Everesten, melyen több száz turista próbál (egyikük a kerékpárját cipelve!!) egyszerre feljutni a világ legmagasabb pontjára. Ralf Dujmovits híres fotója komoly vitákat generált az emberi felelőtlenségről.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Ralf Dujmovits egy nappal azelőtt készítette a képet, hogy a Mount Everest elmúlt 16 évének legtragikusabb napján négy ember életét veszítette mászás közben. Az 50 éves német hegymászó (egyike a legtapasztaltabbaknak a világon) most azt mondta, egészen megrémítette a tapasztalatlan „hobbimászók” látványa.

Elnézve őket, éreztem, hogy valaki nem tér vissza élve, ezt le is írtam az internetes naplómban. Igazán nyomasztó azt érezni, hogy a lefotózott emberek közül páran hamarosan életüket vesztik” - mondta a The Guardian brit lapnak.

Ralf Dujmovits egyébként valamivel 8000 méter alatt visszafordult, mert úgy ítélte meg, túlságosan rosszra fordult az idő. Az Everestet immáron hatodik alkalommal mászó német férfi szerint egyszerre 39 (!!) expedíció több mint 600 emberrel (!!) volt a hegyen.

A hegymászó szerint az elképesztő látvány (valódi torlódás alakult ki...) mellett az volt az igazán félelmetes, hogy tudta: az ott igyekvő emberek egy részét sosem lett volna szabad a hegynek még csak a közelébe sem engedni.

Volt egy túlsúlyos francia újságíró – egy alacsony, körülbelül 80 kilós nő, aki még azelőtt elhasználta az összes oxigénjét, hogy bármilyen érdemi magasságot elért volna. Aztán ott volt egy török származású amerikai, aki magával vitte a kerékpárját is, mert mindig az volt az álma, hogy felviszi azt a csúcsra, és azt mondta, ezt mindenáron végre is hajtja” - mondta Ralf Dujmovits (a következő képen).

Egy hasonló torlódást okolnak legalábbis részben azért, hogy négy ember is meghalt egy nappal a fénykép készülte után, mert sokan ragadtak az úgynevezett Hillary Step-pen a mínusz 20 fokos hidegben, volt olyan, aki 3 órát volt kénytelen várakozni, összefagyva, kimerülve és használva a létfontosságú oxigént.

Nem vagyunk hegymászók, ítélkezni pláne nem szeretnénk, de a képek és a kerékpáros férfi története finoman szólva is elgondolkodtató...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Az ablakon szórta ki a pénzét a milliárdos

Ötven felett lettek sztárok

Itt nyaralnak a milliomosok

A világ legfélelmetesebb medencéje?

Ön dönt: tökéletes test vagy szex?