Drámai, megrázó fényképek következnek – úgy érezzük, muszáj ezzel kezdenünk a posztot. Főszereplőnk Weegee, a modern bűnügyi fényképezés megteremtője és az ő fotói.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Az itt látható képek valódi gyilkosságok valódi helyszínein készültek, nem valamelyik film noirból lettek kivágva. A képeket a bűnügyi fotózás talán legnagyobb alakja, Arthur „Weegee” Fellig készítette 1935 és 1946 között New Yorkban.

Miben különbözött az Usher Fellig néven Galícia (a mai Ukrajna) területén született és tízéves korában, 1909-ben szüleivel az Egyesült Államokba kivándorolt Weegee a többi fotóriportertől? Abban, hogy legendás volt arról: nem egyszer a rendőrség előtt ér a bűntények helyszínére, és ezzel, valamint drámai erejű képeivel iskolát teremtett.

Karrierjét Hollywoodban kezdte egyszerű lesifotósként, ám tehetsége olyan nyilvánvaló volt, hogy csakhamar ajánlatokkal kezdték bombázni a különböző New York-i lapok és fotóügynökségek.

Egy rendőrségi rádióval, írógéppel, fényképelőhívó eszközökkel, szivarokkal és egy váltás fehérneművel felszerelt autóval rótta New York utcáit. Odahajtott a bűntény helyszínére, megcsinálta a képet, a kocsi csomagtartóját sötétkamraként használva előhívta a képet és leszállította azokat a lapoknak vagy ügynökségeknek” - mesélt Weegee módszeréről a New York Times róla könyvet író munkatársa, Holland Cotter.

A New York-i gyilkosságokat (melyekről egyszer azt mondta: „Ezek a legkönnyebben elkészíthető fotók, hiszen a téma ott hever előtted, és nem fog dühösen elrohanni”) megunva visszatért Hollywoodba, ahol például 1964-ben Stanley Kubrick Dr. Strangelove című filmjének volt a fotósa.

Arthur Fellig 1968 decemberében, 69 éves korában hunyt el. Képeiből vándorkiállítás nyílt.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Tudatlanság az utakon

Állati drámák csodás képekben

Ilyen volt a világ 100 éve – színesben

Az év hazugságai

Ki lett az év legszebb nője?

A legcukibb állatfotók