Halálos fenyegetés miatt elmaradt egy bűnbánó maffiózó könyvének a bemutatója. Éppenséggel értjük a maffia indulatát: Frank Calabrese Jr. ugyanis mindent kitálalt a hatóságoknak a chicagói alvilág működéséről, amivel apját életfogytiglan rács mögé juttatta.

Az idén 50 éves Frank Calabrese Jr. (a fenti képen) nemrég jelentetett meg egy könyvet a maffiában eltöltött éveiről és arról, miért döntött úgy, hogy apja, a chicagói alvilág egyik vezetője, Frank Calabrese Sr. ellen fordul.

Az alkotás – miként az várható volt – nem nagyon nyerte el a szervezett alvilág tetszését, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a bemutatót megelőzően a Borders könyvesbolthálózat halálos fenyegetést kapott és ezért lemondta a dedikálással egybekötött bemutatót.

„Megerősíthetjük, hogy az Oak Brook-i üzletünk hangüzenetet kapott, melyben erőszakkal fenyegetőztek, amennyiben megtartjuk Calabrese úr tervezett dedikálását. Mivel a könyv tartalma meglehetősen ellentmondásos természetű, komolyan vesszük a fenyegetést. Alkalmazottaink és vásárlóink biztonsága a legfontosabb, ezért úgy döntöttünk, hogy nem tartjuk meg a bemutatót” – közölte a Borders szóvivője, Mary Davis.

Nem meglepő, de maga a szerző is megérti a könyvesbolthálózat döntését – alighanem ő van a leginkább tisztában azzal, hogy mennyire komolyan kell venni egy ilyen, fenyegetést.

Bedrótozták

A Családi titkok hadművelet: Hogyan kényszerítette térdre egy maffiózó fia és az FBI a chicagói gyilkos maffiacsaládot? címet viselő (és remélhetőleg csak a címében ennyire körülményesen fogalmazó) önéletrajz azt az időszakot mutatja be, amikor Frank Calabrese Jr-t a saját apja tanította meg a maffialét minden csínjára, mígnem egyszer tiltott szerencsjáték miatt börtönbe kerültek. Ott a fiú úgy döntött, hogy együttműködik az FBI-jal, hagyta magát bedrótozni és beismertetett az apjával több gyilkosságot is.

Ennek is köszönhető, hogy az idősebb Calabresét (a lenti képen a jobb szélen látható) több más, vezető maffiózóval együtt két éve elítélték, őt 13 rendbeli gyilkosságért. Életfogytiglant kapott és egyike volt annakl a négy vádlottnak, akiket halmazati büntetésként összesen 24 millió dollár kártérítés megfizetésére köteleztek.

Halálos apai fenyegetés

Egyébként egy 2007-es tárgyaláson az ifjabbik Calabrese sok mindent elárult a maffia belső viszonyairól. Elismerte, hogy 600-800 ezer dollárt lopott el az apjától, a pénz nagy részét két étterembe fektette, de jutott kokainfüggősége csillapítására és némi vakációzásra is belőle.

Ugyanakkor azt is elárulta, hogy a maffiacsaládok fiai gyakran attól rettegnek, hogy a saját apjuk végezteti ki őket, ha elszúrnak egy akciót. Ugyanakkor persze nem minden maffiatag foglalkozik bérgyilkosságokkal, de speciel az idősebb Calabrese igen.

Így aztán, amikor az apa egy szép nap azt mondta a fiának: „Inkább látnálak halottan, minthogy ellenem fordulj”, akkor annak a mondatnak volt súlya, pláne, hogy közben az apa egy pisztolyt tartott fia fejéhez.

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)