Akárhonnan is nézzük, Jimmy Hoffa eltűnése a XX. század egyik nagy rejtélyének számít. Valami olyasmi történet ez, melynek sokféle megoldása született már – egy biztos: az amerikai szakszervezeti mozgalom (illetve ne szépítsük: a maffia) egyik meghatározó személyisége volt, aki egyszer csak nyomtalanul eltűnt.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A Teamsters (fuvarozókat tömörítő) szakszervezet egykori teljhatalmú vezetőjének eltűnése közel 40 évvel később is rejtély. Nagy csodákat persze nem lehet várni, hiszen Jimmy Hoffa közismerten szoros kapcsolatot ápolt a maffiával, így azt eddig is sejteni lehetett, hogy alighanem a bűnszervezet áll a halála mögött.

Az ügyről már eddig is számtalan könyv és film született (utóbbiak közül az egyik legemlékezetesebb a Jack Nicholson fő-, valamint Danny DeVito és Armand Assante mellékszereplésével készült 1992-es Hoffa című alkotás.

Visszatérve a rejtélyhez, most, több mint 36 évvel 1975. július 30-i eltűnése után előállt egykori sofőrje, aki azt állítja, nemcsak hogy tudja, ki ölte meg egykori főnökét, de azt is, hova tüntették el a holttestet.

Marvin Elkind szerint Jimmy Hoffát a maffia egyik bérgyilkosa tette el láb alól (halálos ágyukon persze többen is bevállalták az elkövetést, egyebek mellett Frank Sheeran vagy az áldozatait előszeretettel lefagyasztó Richard Kuklinski) és a holttestet a detroiti general Motors-székház betonalapzatába rejtették el.

"Köszönjetek jó reggelt, Jimmy Hoffának, fiúk!"

A saját emberei tették” - állítja Marvin Elkind, aki szerint a fuvarozók szakszervezetét 13 évig vezető Jimmy Hoffa akkor tűnt el, amikor éppen úton volt, hogy találkozzon két, általa igen közelről ismert maffiavezérrel, Anthony Provenzanóval és a Tony Jackként közsimert Anthony Giacalonéval.

A sofőr azt állítja, utóbbi férfitól tudta meg, hova tüntették el Hoffa holttestét, amikor 1985-ben, útban egy szakszervezeti konferenciára Tony Jack az épület felé bökve azt mondta: „Köszönjetek jó reggelt Jimmy Hoffának, fiúk!”.

Mindenesetre Jimmy Hoffát hivatalosan csak 7 évvel eltűnését követően, 1982. július 30-án nyilvánították halottá. A rendkívül szoros maffiakapcsolatokat ápoló Hoffa 1958-tól 1971-ig állt a Teamsterek élén, ezalatt a taglétszám 1,5 milliósra duzzadt, ezzel ez lett az Egyesült Államok legnagyobb szakszervezete.

Megjárta a börtönt is

A teljesítmény (legyen akármilyen is) még nagyobbnak tűnik akkor, ha tudjuk, hogy Hoffát már 1964-ben nyolc év börtönre ítélték egy bírósági esküdt megvesztegetésének vádjával, és hiába harcolt, 1967-ben be is kellett vonulnia, végül 1971-ben Richard Nixon elnök jóvoltából szabadult. Addigra azonban hatalma már megfogyatkozott, amit ő nem nagyon akart tudomásul venni, így egy idő után már csak a gondot jelentette az amerikai maffiának.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Káprázatos képek a hó- és jégvárosból

Itt az új sztár: Siku, a jegesmedvebocs

Nézegessen elképesztő hoteleket!

Itt a rémes karácsonyfa-betegség

Politikusok nyírnák ki Jeremy Clarksont