A globalizáció hatással van a gasztronómiára is, így aztán jogos a kérdés: melyik lehet a leginkább kedvelt étel világszerte? A vörös hús? A rizs? A tészta? A zöldségek? A csirke? Egy 17 országot érintő felmérésből most kiderült.

A globalizáció elkerülhetetlenül itt van a mindennapjainkban, az élet minden területén: a ruházkodásunktól az étkezésig mindenhol. Adja magát a kérdés: vajon melyik lehet a legkedveltebb étel világszerte?

A brit Oxfam egy 17 országot érintő felmérés keretében próbálta megválaszolni ezt a kérdést és az eredmény elgondolkodtató lett. (Miután országonkénti rangsort állítottak fel, így a válasz – azaz a rizs – nem olyan egyértelmű, mint ha azt nézték volna, hányan kedvelik és fogyasztják az adott ételt.)

Érdekesség, hogy a válaszadók több mint fele (54 százalék) azt mondta, hogy nem ugyanazokat az ételeket eszi, mint akár két évvel ezelőtt, ami viszont az igazán elgondolkodtató, hogy 39 százalék szerint ennek oka az egyre drágább élelmiszer.

Térjünk vissza a listához, amit az izgalom fenntartása érdekében kezdjünk a végéről! A 10. helyezett a mexikói konyha lett, amit az olasz előz meg. A 8. helyen a kínai ételek végeztek, és a lista további részét elnézve ez a három a legnépszerűbb konyha is világszerte, mivel ezeket már csak bizonyos ételtípusok előzik meg. 

A 7. helyen a zöldségek végeztek (akármilyen bután is hangzik ez így leírva), lemaradva a halak és a tengeri herkentyűk mögött.

Az ötödik helyen a csirkehús található és itt jön az első furcsaság. Az előbb ugyanis azt mondtuk, hogy az olasz konyha összességében a 9. helyezett lett, viszont a pizza önmagában a 4., ami akár azt is jelentheti, hogy az étel a legtöbb ember fejében már kezd elválni az olasz konyhától.

A dobogó alsó fokán a rizs végzett, a második a vörös hús lett. A világ kedvenc eledele a felmérés tanúsága szerint viszont a tészta.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyes nemzetekre jellemző ételek (mint a spanyol paella, vagy a bécsi szelet és még sorolhatnánk persze) ne lennének továbbra is népszerűek, ugyanakkor bizonyíték arra, hogy a nyugati étrend milyen hihetetlen mértékben terjedt el világszerte.

A tésztát (és a pizzát is) a felmérésbe bevont 17 ország több mint felében (egészen pontosan kilencben) a három kedvenc étel közé sorolták, a kivételt Tanzánia, Oroszország, a Fülöp-szigetek, Pakisztán, Mexikó, Kenya, India és Ghána jelentette.

Népszerűségének egyik oka (a könnyű elkészíthetőség mellett) alighanem a tészta fantasztikus sokfélesége lehet. Mást ne mondjunk, több mint 600 féle változata ismert...

A felmérés másik tanúsága az ázsiai ételek egyre növekvő népszerűsége. Itt olyan furcsaságokra gondolunk, hogy például Mexikóban a második legnépszerűbb konyha a kínai, míg a sushi öt országban is a tíz legnépszerűbb étel közé került (például az Egyesült Államokban, és Dél-Afrikában is).

Nem maradt más hátra, mint rögtönzött közvélemény-kutatást tartani: Önöknek mi a kedvenc ételük?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!