Hallottak már Jukio Edanóról? Nem? Pedig ma ő az egyik legnagyobb sztár nem csak Japánban, de az egész világon.

Jukio Edano a japán földrengés és szökőár Jack Bauere. Eme hangzatos elnevezést nem mi találtuk ki, hanem a helyi és a nemzetközi média, utalva a 24 című sorozat főhősére. Szinte hihetetlen, de a japán kormányszóvivő ma az egyik legnépszerűbb ember az országban. A magyarázat egyszerű: a szakember a katasztrófa bekövetkezte óta szó szerint éjt nappallá téve dolgozik.

Naoto Kan miniszterelnök jobbkeze azóta gyakorlatilag a televízióban él, ahol pár óránként feltűnik a képernyőn jellegzetes kék ruhájában, hogy tájékoztassa a lakosságot a legfrissebb fejleményekről. (A katasztrófáról készült képeket itt tekintheti meg, az eseményeket pedig ide kattintva követheti percről percre!)

Magyar ésszel szinte felfoghatatlan, amilyen szeretettel és aggódással a japánok a kormányszóvivő felé fordulnak. A Twitteren például létrehoztak egy csatornát, melyen kérni lehet Jukio Edanót, hogy menjen és pihenjen egy kicsit. Túlzás nélkül: egy ország aggódik az egészségéért.

Négy Jack Bauer egyben

Több felhasználó is Jack Bauerhez, a 24 fáradhatatlan ügynökéhez hasonlította a szóvivőt: „Már 105 órája talpon van. A 105 óra 4 teljes szezon a 24-ből, vagy négy Jack Bauer. Köszönjük, Japán Jack Bauere!” – írta például az egyik hozzászóló.

Japánban egyébként hatalmas összefogás tapasztalható a tragédiát követő napokban. Rendkívül népszerűek például azok a katonák, akik a katasztrófa sújtotta területeken segítenek a túlélők és a még megmenthető javak után kutatni és több napilap is címlapon hozott az elhunytakért imádkozó katonákról készült képeket.

A kormányfő és a tokiói kormányzó bajban

Nem mindenki ilyen népszerű, a miniszterelnököt például sok kritika éri amiatt, hogy a katasztrófa után állítólag nem elég gyorsan reagált. A helyzetet súlyosbította, hogy nem volt elég gyors akkor sem, amikor a megsérült fukushimai atomerőmű szivárogni kezdett.

Nem járt sokkal jobban Tokió kormányzója sem, akinek végül elnézést kellett kérnie azért, mert első nekifutásra „Isten büntetésének” nevezte a természeti katasztrófát.

Fent vagyunk a Facebook-on, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Csak egy lájk az egész – bőven megéri…(Ja, és nem hagyjuk cserben a Twitter-hívőket sem, aki ott követne minket, az nyugodt szívvel kattintson ide!)