Kissé nehéz elhinni, ennek ellenére igaz: egy friss felmérés szerint minden harmadik 16-19 éves japán fiatal férfi lenézi a szexet, vagy jobb esetben egyszerűen csak nem érdekli.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A meglehetősen sokkoló felmérést a Japán Családtervezési Szövetség végezte, és kiderült: a megkérdezett 16-19 éves férfiak 36 százaléka közömbös a szex iránt. Ez 19 százalékos emelkedés az ezt megelőző, 2008-as adatokhoz képest.

Durva? Akkor arra mit mondjunk, hogy ugyanez az arány a 16-19 éves nőknél 59 százalék, ami 12 százalékos emelkedés 3 év alatt?

A kérdés persze nem csak (vagy nem elsősorban) a japán fiatalok szexuális szokása miatt érdekes, hanem azért is, mert szakemberek szerint ha folytatódik a japán társadalom elöregedése, akkor 2060-ra a 128 milliós ország lélekszáma egyharmadával (!!) csökken és az idősek teszik majd ki a népesség 40 százalékát, ami hatalmas terheket ró az ország szociális ellátórendszerére és szinte megoldhatatlan feladat elé állítja az adórendszert.

A soshoku danshi

A legtöbb japán és nemzetközi elemző az úgynevezett soshoku danshi (durva fordításban „növényevő férfi”) jelenséget hozza fel a probléma legfontosabb okaként, amit még a népszerű Maki Fukasawa dobott be a köztudatba 2006-ban. A japán popkultúra egyik legnevesebb szakembere azokat a férfiakat jelölte így, akik szembeszállva a hagyományos férfiszereppel, nemet mondtak az ellenkező nemmel folytatott viszonyra.

A BBC News hírtévé egyik adásában megszólaltatott egy ilyen férfit, Yusaki Yakahashi szerint egy kapcsolat túl nagy erőfeszítést kíván: „Megkedveltetni magam vele, és hogy én is megkedveljem... Minden hétvégi foglalatosságom fel kellene adni ezért, és én ezt nem akarom”.

Túl sok a kütyü?

Egy másik elmélet a japán fiatalok technológia iránt elkötelezettségét kárhoztatva, mondván, hogy sokuk egy virtuális világban él, és inkább a virtuális barátnőket választja az igaziak helyett.

Természetesen a japán kormány is észleli a kialakult helyzetet és több kampányt is indított, melyekben gyermekvállalásra buzdítja a fiatalokat, de azért lehet abban is valami, amit a Japán Családtervezési Szövetség vezetője mond: „mindegyik hatástalan lesz, ha az emberek elfordulnak a szextől”.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Így loptak el egy osztrák falut a kínaiak

Itt a bikiniforradalom!

Mennyibe kerül a csábítás?

Magyar sofőr brit botránya: „Azok csak gyerekek”

Béküléssel ér véget a 71 éves botrány

Sokkoló képek cigiző gyerekekről