Egy ausztrál, de Oxfordban is dolgozó egyetemi tanár szerint az újszülöttek meggyilkolása semmiben sem különbözik az abortusztól, hiszen a pár napos babák „nem személyiségek”.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A Melbourne-i Egyetemen tanító, de Oxforban is kutató egyetemi tanár azt vetette fel a brit orvosi folyóiratban, a British Medical Journalban, hogy azokban az esetekben, melyekben engedélyeznék az abortuszt, miért ne lehetne véget vetni az újszülöttek életének is.

Dr. Francesca Minerva (akire a tanulmány megjelenése óta özönlenek a halálos fenyegetések, amit speciel meg tudunk érteni...) a milánói egyetem tanárával, Alberto Giubilinivel közösen megjelentetett „Szülés utáni abortusz: Miért éljen a baba?” című cikkében azt fejtegeti, hogy mivel az újszülöttek „még nem kifejlett személyiségek”, ezért „nincs erkölcsi joguk az élethez”, hiszen „nincsenek meg bennük azok a tulajdonságok, melyek igazolnák az egyénként való létezésük jogát”.

Általában nem nagyon szoktunk véleményt mondani, de most kivételt teszünk: ez még akkor is rémisztő hülyeség, ha (miként azzal Dr. Francesca Minerva védekezik) ez nem valamiféle politikai kezdeményezés, vagy törvényjavaslat, hanem csupán akadémikus, elméleti fejtegetés.

Veszteség-e?

Mind a magzat, mind az újszülött természetesen emberi lények és lehetséges személyiségek, de egyikük sem személyiség abban az értelemben, hogy erkölcsi joga lenne az élethez” - olvasható a tanulmányban.

Amikor személyiségről beszélünk, akkor olyan egyént értünk alatta, aki képes a saját létezéséhez olyan, legalább alapvető értékkel hozzájárulni, aminek esetében ha megfosztjuk a létezéstől, az veszteséget jelent a számára” - magyarázza a fenti fejtegetést Dr. Francesca Minerva (a jobb oldali képen).

Meglepték a reakciók

Az azért meglepő, hogy a nő azt állítja, egyáltalán nem számított arra az elsöprő negatív reakcióhullámra, ami a tanulmány megjelenése óta érte. Mi több, úgy véli, hogy az érvelését kiragadták az akadémikus és elméleti kontextusból.

Bárcsak megmagyarázhatnám az embereknek, hogy ez nem valamiféle javaslat, nem is akarok ilyet sugallni és nem is bátorítom” - teszi hozzá.

A British Medical Journal főszerkesztője szerint az újszülöttek meggyilkolásáról folyó vita egyáltalán nem új keletű. Julian Savulescue professzor azt mondja, azért közölték le a tanulmányt, hogy „a széleskörűen elfogadott előfeltevésekt jól megalapozottan vitassák”.

Szerintetek sikerült?

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A neonácik titokzatos világa

Nem hétköznapi aranyköpések

Szex és politika, avagy az első alkalom

Babajóga vagy gyerekkínzás?

Botrányos Whitney Houston-kép 1. rész 2. rész

Így készülnek az Oscar-gálára