Ismét botrányt kavart a Top Gear Magyarországon is népszerű műsorvezetője. A BBC munkatársa úgy vélte, a nyáron sokat segítene „egy kis rasszizmus” a Heathrow repülőtéren tapasztalható borzalmas várakozás enyhítésében. Még az is lehet, hogy igaza van...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Jeremy Clarkson nem az a közszereplő, aki véka alá rejti nem egyszer ellentmondásos véleményét, így aztán nem ritkák körülötte a botrányok sem. Ezekről már többször beszámoltunk mi is (a BBC műsorvezetőjével kapcsolatos posztjaink itt találhatók).

A világszerte, így Magyarországon is felettébb népszerű Top Gear autósmagazin legfontosabb embere most ismét kitett magáért, ezúttal a Heathrow repülőtéren tapasztalható hatalmas sorok enyhítésére tett meglehetősen sajátos javaslatot.

Enyhítés után ismét szigorítás

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy még 2007-ben éppen a már-már elviselhetetlenül hosszú várakozások miatt enyhítettek a rendkívül szigorú határvizsgálaton (azaz bizonyos esetekben nem kellett minden előírást végigcsinálni az útlevél-ellenőrzésen), ám fél évvel ezelőtt, egy, a belügyminiszter Theresa May és a brit határőrizet akkori első embere, Brodie Clark között lezajlott, meglehetősen éles vitát követően ismét szigorítottak.

Jeremy Clarkson szerint a már-már elviselhetetlen sorok oka, hogy az útlevélkezelők már nem dönthetnek saját józan belátásuk szerint, azaz mindenkire ugyanolyan előírások vonatkoznak.

Már senkit sem engednek csak úgy tovább. A bevándorlási tisztviselők már nem mérlegelhetnek. A józan észt törölték a rendszerből. Az eredmény mindenki számára nyilvánvaló. Kétórás várakozás. Az olimpia közeledtével azt lehet hallani, hogy ez az idő megduplázódik majd” - háborgott Jeremy Clarkson.

Az eredmény: a tisztviselőknek abból kell kiindulniuk, hogy a szardíniai vakációról hazatérő szimpatikus család milliókat csal majd ki a szociális rendszerből, aztán robbantásos merényletet követ el a 100 méteres síkfutás döntője alatt” - jegyezte meg szarkasztikusan a műsorvezető, aki azonnal megoldást is kínált.

Senki sem szereti a rasszistákat. Senki sem szereti az előítéleteket. Semmi keresnivalójuk a munkában, a játékban, vagy a futballstadionok lelátóin. Sem az iskolában, vagy éppen a kormányban. De a Heathrow-n? Hmmm.” - fogalmazott Jeremy Clarkson.

Idióta vagy tabudöntögető?

Természetesen a rasszizmusnak valóban semmi keresnivalója a hétköznapokban, de ha jobban átgondoljuk a Top Gear műsorvezetőjének provokatív javaslatát, akkor azért talán mégis lehetne mit megfontolni benne.

Azzal ugyanis, hogy a rendszerből kivették az egyéni elbírálás lehetőségét, egyúttal egy nagyon fontos elemet, a szakmai gyakorlatot, a hosszú évek munkáján alapuló tapasztalatot is kiirtották. Ami nem feltétlenül szolgálja a Londonba utazók érdekeit.

Így aztán nagy kérdés, igaza van-e az útlevélvizsgálaton dolgozókat si tömörítő Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezete szóvivőjének, aki nemes egyszerűséggel annyit nyilatkozott: „Jeremy Clarkson egy idióta”.

Szerintetek?

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Itt töltötte a romantikus éjszakát Vilmos és Kate

Akik szembeszálltak a hatalommal

Fordulat a Kennedy-gyilkosság ügyében?

Íme, a világ legkisebb autója