A Top Gear Magyarországon is népszerű műsorvezetője már a brit parlamentben is téma, képviselők követelik kirúgását a közszolgálati BBC-ből az utóbbi hetekben elhangzott kijelentései miatt.

A legmagasabb körökig jutott el most már a Jeremy Clarkson kijelentései kavarta botrány (a Top Gear műsorvezetője az utóbbi 30 év legnagyobb brit munkabeszüntetése kapcsán azt mondta, a sztrájkolókat az utcán, családtagjaik szeme láttára kellene agyonlőni – később elnézést kért), jelesül a BBC Trust elnökét, Lord Pattent és a közszolgálati médium vezérigazgatóját, Mark Thompsont vonták kínpadra képviselők a brit Parlamentben.

A munkáspárti Jim Sheridan például többször is nekiszegezte a vezetőknek a kérdést, hogy miért nem rúgták még ki Jeremy Clarksont. „Felvethetem-e, hogy JC olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak?” - tette hozzá a politikus.

"Nem kellett volna ennyire komolyan venni"

Mark Thompson azt mondta: annak ellenére, hogy 32 ezer panasz érkezett a műsorvezető ellen, nem áll szándékában kirúgni Jeremy Clarksont. „Elég világos, hogy a megjegyzéseit viccnek szánta. A mondandója tréfa volt, és nem kellett volna ennyire komolyan venni. Nem értem, hogyan létezik, hogy valaki végignézte a műsort és nem vette észre, hogy a megjegyzések nem a társaság álláspontját képviselik” - fogalmazott a BBC vezetője.

Lord Patten mindehhez annyit tett hozzá, hogy a tiltakozóknál sokkal több embert háborítana fel Jeremy Clarkson kirúgása, hiszen a műsorvezető egyike Nagy-Britannia legfontosabb kulturális exporttermékeinek, hiszen a műsorát rengeteg országban nézik.

Attól tartok, a Top Gear meglehetősen sok nézőjének kellene magyarázkodnunk, ráadásul ez Nagy-Britannia talán vezető kulturális exportterméke. A Top Geart világszerte rengeteg országban adja a tévé, és nagyon sokan csalódottak lennének [ha kirúgnánk Jeremy Clarksont]” - fogalmazott meglehetősen egyértelműen a BBC Trust elnöke.

A lényeget érteni

Mindehhez annyi személyes megjegyzést, hogy eme írás szerzője elfogult rajongója Jeremy Clarksonnak, azzal együtt is, hogy sok megnyilatkozásával (több könyve is megjelent írásaiból) nem ért egyet.

Ugyanakkor eddigi munkásságából is teljesen egyértelmű, hogy népszerűségének és stílusának egyik alappillére az eltúlzott irónia, legyen szó tüntetőkről, autókról, vagy éppen egy budapesti kiruccanásról (amit például a magyar fővárosról írt, azt nem tesszük ki az ablakba...). Ebből a kontextusból szerintem nem lehet kiragadni a mostani megnyilvánulást sem. (Egyébként korábban már összeszedtük válogatott beszólásait, ezeket ide kattintva lehet elolvasni.)

Ennek illusztrálásaként íme egy korábbi, a mexikóiakat cikiző műsorrészlet (ami persze hatalmas felháborodást keltett a célországban...).


Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Ha tetszett a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

Kibukott a politikus titkos élete

Halálsoron 2

Brutális képek a kannibál jegesmedvéről

Hol kezdődik a gazdagság?

A Facebook-főnök kiszivárgott fotói