Idén 40 éve hunyt el, de még mindig megmozgatja az emberek fantáziáját Coco Chanel, minden idők egyik legnevesebb divattervezője, akiről egy új, a napokban megjelenő könyv árul el eddig nem ismert részleteket.


Biszexualitás, viszony a nős Salvador Dalíval, egy (talán náci kém) német szerető és némi kábítószer – ezekkel a hívószavakkal kerül a boltokba Lisa Chaney Coco Chanelről szóló könyve.

A pikáns részletekben bővelkedő életrajzból kiderül, a XX. század divatjának egyik meghatározó egyénisége nyitott volt a biszexualitás iránt, és heves viszonyt folytatott az akkor nős Salvador Dalíval.

Ami a kapcsolatait illeti, Coco Chanel szeretője volt egy bizonyos Hans Günther von Dincklage is, akiről feltételezték, hogy esetleg náci kém (és emiatt a divattervezőnek elég kellemetlen kérdésekre kellett választ adnia a II. világháborút követően). Ami talán kevéssé volt közismert, az Coco Chanel kábítószeres múltja, elsősorban opiátokkal élt.

A könyv igazi újdonságát éppen azok az eddig nem publikált szerelmes levelek és egyéb dokumentumok jelentik, melyek alátámasztják a fenti (eddig leginkább a mendemonda szintjén terjedő) történeteket. (Több forrás is írt már korábban is a művész kapcsolatairól, de ennek eddig írásos bizonyítékát nem sikerült fellelni.)

A könyv az eddigieknél sokkal mélyebb és sötétebb képet fest a XX. század kultúrájának egyik meghatározó alakjáról, miközben megpróbálja bemutatni azt, mi is motiválta ezt a rendkívüli asszonyt, akinek sok minden más mellett a rövid szoknya diadalútját, a csillogó kosztümékszereket és nem utolsósorban a világ talán legünnepeltebb parfümjét, a Chanel No.5-öt köszönhetjük.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

Ha tetszett a poszt, olvasd el ezeket is!

A legnagyobb botrányok és leleplezések

Manipuláció és valóságshow: borított a bennfentes

Luxusvillában nyaral a kormányfő