Nemrég nyílt meg a torontói CN Tower egyik legnagyobb látványossága. A vállalkozó szelleműek végigsétálhatnak a szédítő magasban lévő párkányon. Jöjjön egy tucat hasonló látványosság – tériszonyosok csak óvatosan kattintsanak! 

CN Tower, Toronto, Kanada

Egészen a múlt hónapig a torontói CN Tower legnagyobb látványossága a tetején lévő forgó étterem volt (egyben itt található a világ legmagasabban fekvő borospincéje, legyen ez bármekkora képzavar). Ekkor azonban kitalálták az Edge Experience-t, aminek lényege, hogy a vállalkozó kedvű látogatók eleresztett kézzel végigsétálhatnak a a 365 méter magasan lévő párkányon, alattuk a szédítő mélységgel. A teljes kör megtétele fél óra, természetesen profi vezető segítségével, és a biztonság mindenek felett jelszóval (a kalandvágyókat a fejük felett futó sínhez rögzítik). Szóval a dolog biztonságos, de mégis...

Cebu Tower, Fülöp-szigetek

A Cebu Tower a Fülöp-szigetek válasza a Las Vegas-i Stratosphere-re (amiről később majd lesz itt szó). A képen az Edge Coaster fantázianevű borzalom látható – egy kétüléses kis vacak, amit ráadásul 55 fokos szögben még meg is lehet dönteni (ha maga a körút nem lenne elég).

A másik nagy látványosság a Skywalk Extreme, ami nagyon hasonlít a CN Tower attrakciójához: a vendégeket a fejük felett futó hámhoz kötik és így sétálhatnak körbe a torony üvegből készült szélén, 126 méter magasban. Azt még nem tudtuk eldönteni, hogy a tény, mely szerint a séta árában benne van egy könnyű kis snack is, irónia-e vagy komolyan gondolják. (Esetleg a halálfélelem után elfogyasztható.)

Tirol teteje, Ausztria

A Stubai Gleccser tetején, a tengerszint felett 3210 méter magasan található kilátó végéből 109 hegycsúcsot számlálhatunk össze (már amennyiben ki merünk menni). A lépcső meglehetősen szűkös, így aztán az embernek kicsit olyan érzése lehet, hogy a világ tetejére mászik egyedül. Az építmény alja kevésbé izgalmas, ám a végén van egy 9 méteres platform, ami benyúlik a kábító mélység fölé.

Grand Canyon Skywalk, Arizona, Egyesült Államok

Tulajdonképpen bizalom kérdése az egész. A 2007-ben megnyitott, 400 tonna acélból készült, félkör alakú építmény 1220 méterre van a Grand Canyon aljától és mintegy 20 méterre nyúlik be a mélység fölé. Azért beszéltünk a bizalomról, mert a tervezők szerint a szerkezet simán ellenáll a 160 km/órás szélviharnak, egy, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengésnek és elvileg elbír egy Boeing 747-es repülőt. (Mondjuk az utóbbi tesztet megnéznénk...)

Az építmény ötletéért eredetileg finoman szólva sem lelkesedtek a környéken élő indiánok, akik úgy vélték (alighanem némi joggal), hogy nagyon elüt a környezettől. Aztán megbékéltek vele, és a megnyitón már több törzsfőnök is részt vett

Sydney Harbour Bridge, Ausztrália

A sydney-i híd egyike volt az elsőknek, melynek pillérjeire felmászhattak a látogatók. Mostanság kétféle túra közül választhatunk: az Express mindössze két óra, a hosszabb Discovery három és felvisz a híd legmagasabb pontjára.

A vállalkozóknak speciáis ruházat jár és természetesen ki vannak kötve, mégsem ritka, hogy úgy kell némely turistát leszedni a pillérről. Biztosítás ide, biztonság oda, mégis csak szédítő érzés a magasból lenézni a forgalomra és a vízre, teljesen kitéve az elemek játékának. Némi alkoholból bátorságot meríteni mégsem ajánlatos, hiszen a túra előtt mindenkit megszondáztatnak.

Auckland Harbour Bridge, Auckland, Új-Zéland

Ha már Ausztráliában járunk, érdemes elugrani a nem túl távoli Új-Zélandra is, pontosabban Aucklandbe, ahol a Harbour Bridge a bungee jumpingot kedvelők egyik fő célpontja. A híd legendás, hiszen ez volt az első, amelynél hivatalosan is lehetett hódolni ennek az adrenalinbombának. Több különböző ugrást lehet végrehajtani, a biztonságos távolból a mi kedvencünk a beszédes nevű „Vízet érés”.

Stockholmi tetőtúra, Svédország

Nem is akármilyen tető, hiszen a túra 70 méter magasban, a svéd parlament régi épületén kezdődik és egészen elképesztő helyeken (tetőkön, gangokon, a város legrégibb épületein keresztül) zajlik – természetesen itt is megfelelő biztosítás és meglehetősen jól kiépített útvonal mentén. A túra egyik szépsége az a pont, ahonnan jól látszik az a 14 sziget, melyre Stockholm anno épült.

The Stratosphere, Las Vegas, Egyesült Államok

A poszt kezdetén már jeleztük, hogy egyszer elérünk a Las Vegas-i Stratosphere-hez is, ami túlzás nélkül egyedülálló attrakció, hiszen gyakorlatilag egy teljes vidámpark épült egy felhőkarcoló tetejére. Amikor mindez a The Stratosphere hotel tetején megnyílt, még csak két különböző menet között lehetett választani, az egyik a Big Shot volt, amikor a vállalkozó kedvűeket mintegy 70 km / óra sebességgel lőtték ki a levegőbe és a High Roller, amely három teljes kört tett meg a felhőkarcoló szélén, 335 méter magasságban.

Sajnos utóbbit 2005-ben leállították, de indítottak helyette három másik attrakciót, az egyik a 10 üléses Insanity (Őrület), ami a fenti kép alapján tényleg az, az X-Scream, ami a Big Shot függőleges változata és a Skyjump, ami viszont bizonyos mértékig a High Roller és a bungee jumping keveréke.

Öt Ujj, Obertraun, Ausztria

Ez a meglehetősen szokatlan kilátó 400 méter magasan nyúlik be a szakadék fölé és mind az öt „ujj” különleges valamiben: van, amelyiknek az alja van üvegből, így fantasztikus kilátást nyújt (már ha az ember a lába alá mer nézni), a másiknak kis lyuk van az alján, hogy semmi se akadályozza a kilátást, a harmadikon távcső van, a negyediken egy barokk keret a tökéletes fotózáshoz, míg az ötödiken egy trambulin. Igen, trambulin – más kérdés, hogy erre az ötödik ujjra nem lehet kimenni, a trambulin a hegyek szabadságát szimbolizálja.

Sears Tower, Chicago, Egyesült Államok

Ha valaki kissé túlzásnak érzi a torontói CN Tower attrakcióját, még mindig megpróbálkozhat a chicagói Sears Towerrel, ahol némileg szelídebb körülmények között kaphat elképesztő látványt. Az üvegkabin a torony 103. emeletén található, és különlegessége, hogy behúzható az épületbe, ha esetleg tisztítani, vagy egyéb más munkát kell elvégezni rajta.

AlpspiX, Németország

A két, egészen fantasztikusan megtervezett, 24 méter hosszú kar 300 méter magasságban nyúlik ki a szakadék fölé, 13 méteren a németországi Alpspitze hegységben, egészen pazar kilátást kínálva. A megnyitóünnepségen egy tradicionális bajor zenekar mellett ott volt egy katolikus pap is, aki megszentelte az építményt – és előkerült egy környezetvédő is, aki kiaggatta magát a karról és a látványt „gyorséttermi kajához” hasonlította. Miközben nem teljesen értjük a hasonlatot, megjegyezzük: mi szeretjük a burgert.

Macau Tower, Makaó

Makaó elsősorban a szerencsejátékok miatt kedvelt, de ha valaki belefárad a félkarú rablók nyüstölésébe, akkor lazításképp levetheti magát a 233 méter magas toronyház tetejéről – természetesen bungee jumpingolva. A szervező az új-zélandi AJ Hackett cég (ugyanaz, amelyik az ottani hídról ugrálást is csinálja). Érdekesség, hogy a Las Vegas-i után a makaói a második legmagasabb bungee jumping hely a világon, ráadásul az ugrásokat rendszeresen közvetíti a televízió is. Most már csak egy kérdés kínoz bennünket: ki melyiket próbálná ki, ha egyáltalán kipróbálná bármelyiket? Válaszokat a kommentekben vagy a Facebook oldalunkon várunk. 

Csatlakozz hozzánk és barátainkhoz a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

Ha tetszett ez a poszt, ajánljuk az alábbiakat is:

A leghátborzongatóbb hidak

Zseniális képek Photoshop nélkül

A leghihetetlenebb kastélyok