Nem akartunk Ryan Giggs magánéleti botrányairól írni, mert többre becsüljük sportemberként annál, mintsem hogy szexuális életével foglalkozzunk. Amiért most mégis megszegjük ki nem mondott ígéretünket, az az a hasonlóság, amely a Manchester United legendája és egy másik kiválóság, a golfozó Tiger Woods sorsa között látszik.

A 37 walesi labdarúgó aligha tartja élete legsikeresebb időszakaként számon a maga mögött hagyott heteket. A Manchester Uniteddel a Barcelona ellenében elbukott Bajnokok Ligája-döntő sem lehetett kellemes élmény (pláne a Wembleyben), ám ami azt megelőzően és azóta a magánéletében történik vele, alighanem a legrosszabb rémálmait is felülmúlja.

Csak dióhéjban az eleddig a Holdon tartózkodók kedvéért: az elmúlt hetekben két nő is azt állította, hogy Ryan Giggs megcsalta velük a feleségét. Az első egy szintén walesi Big Brother-sztár, korábbi szépségkirálynő, Imogen Thomas, a másik (és alighanem ez a durvábbik eset) a saját sógornője, akivel 8 évig tartott a viszonya.

Nem lesz Sir Ryan?

A tét nem csupán erkölcsi értelemben hatalmas. Ryan Giggs ugyanis Nagy-Britannia 20. legtehetősebb sportolója, a Manchester United ikonikus alakja és ha egy hónappal ezelőtt létezett sportoló, akinek biztos volt a lovagi címe, akkor az ő volt. (Az OBE címmel, melyet már megkapott, nem jár lovagi cím.) Húsz éve él reflektorfényben és soha egyetlen komolyabb magánéleti botránya nem volt - nem úgy mint némely korábbi (David Beckham) vagy jelenlegi (Wayne Rooney) csapattársának.

A számolatlanul gyűjtött trófeáknak és a (pályán és azon kívül is) sportszerű életnek köszönhetően Giggs marketingértéke csak a legnagyobbakéval (volt) mérhető. Amerikában ilyen (volt) például a golfozó Tiger Woods.

Ryan és Tiger

Sorsuk sok tekintetben meglepő azonosságokat mutat. Mindketten elképesztően fiatalon jutottak el a legmagasabb szintre (Giggs 19 évesen már bajnok volt, most éppen egy tucatnál jár, Woods pedig még alig volt 21, amikor megnyerte első komolyabb tornáját), és mindketten elképesztően sokáig fenntartották a szerető férj és példás családapa látszatát.

Aztán Tiger Woodsról emlékezetes botránysorozat közepette derült ki, hogy minden csak nem példás és nem hűséges, azóta már el is vált feleségétől, Elin Nordegrentől (a fenti képen még együtt). A szponzorok reakciója legkevésbé sem volt váratlannak nevezhető, olyan világcégek, mint a Gillette, a TAG Heuer és az AT&T mondták fel a szerződésüket.

Nem sok jóra számíthat Ryan Giggs sem, akinek szakértők szerint veszélybe került a 34 millió fontos vagyona is, ráadásul (szemben Tiger Woodsszal) már túl hosszú karrierre sem számíthat – legalábbis a futballpályán.

A tisztasága volt az értéke

Az (anyagi) tét óriási: a Reebok sportszergyártóval például 20 millió fontos szerződése van, de emellett is olyan világmárkákat hirdet, mint a svájci Patek Philippe, a Citroen vagy a Saudi Telecom.

Marketing szempontból a magánéleti tisztasága volt az egyik nagy értéke. Hasonlít Tiger Woodshoz, volt egyfajta érinthetetlenség körülötte, ő volt Mr. Tökéletes – a modellértékű profi sportoló és egy igazi jófiú” - vélekedett egy szakember, Nigel Currie, a Brand Rapport tanácsadó cégtől.

Amint ez az image elvész, könnyen kiderülhet, hogy a különlegessége is megszűnik” - tette hozzá a marketinges.

Azt meg már csak mi tesszük hozzá, hogy függetlenül magánéleti válságától, botrányaitól, Ryan Giggs akkor is a Manchester United legendája marad – az már más kérdés, hogy nagy kár, hogy egy illúzióval megint szegényebbek lettünk.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!