Újabb botrány tartja lázban az amerikai közvéleményt, legalábbis annak sportszerető részét: válik a Los Angeles Dodgers tulajdonosa és felesége. Felelevenítünk három legendás válást.


Jamie és Frank McCourt 2004-ben költözött Los Angelesbe, hogy beteljesítsék régi álmukat és dicsőségre vigyék a helyi Dodgers baseballcsapatot. Nem csak a csapatra költöttek: egyebek mellett 74 millió dollárért vettek négy házat, a nő pedig havi 10 ezer dollárt (1,9 millió forintot) költött – fodrászra.

Ráadásul először úgy tűnt, a kerítés is kolbászból van, hiszen a csapat jó formában volt. Aztán ahogy romlott a csapat teljesítménye, úgy jelentek meg a gondok a házasságban is. McCourték tehát válnak, mi pedig ennek kapcsán felidézünk három híres válást a (nem is feltétlenül olyan közeli) múltból.

Tiger Woods és Elin Nordegren (2010)

De az első párosunk (a fenti képen láthatók) még igencsak a közelmúlt, hiszen minden idők egyik legjobb (vagy legjobban marketingelt, ezt mindenki döntse el magának) golfozójának botránya csak tavaly rázta meg a világot. (Na jó, leginkább a bulvárlapok olvasóit.) A sportemberről kialakított szuperimidzs (szerető férj és családapa, a hirdetők álma) aznap tört össze véglegesen, amikor orlandói otthona mellett Hálaadás éjszakáján összetörte az autóját, felesége pedig (állítólag) erőteljes ütésekkel fejezte ki nemtetszését.

Ami utána következett, kétségkívül a bulvártörténelem egyik legnagyobb botránya volt, hiszen fokozatosan kiderült, hogy a példás családapa folyamatosan csalta a feleségét, ráadásul finoman szólva is kétes hölgyekkel.

Az ekkor öt éve házas párnak két gyereke van, a négyéves Sam és a kétéves Charlie. Ami az anyagiakat illeti, a Forbes 2009-es listája szerint Tiger Woods volt az első profi sportoló, akinek összesített keresete meghaladta az egymilliárd dollárt.

A válásuk kapcsán kötött megállapodásról rengeteg pletyka kering. Nem is csoda, hiszen az egyezségnek része az is, hogy Elin Nordgren semmilyen részletet nem árulhat el – pedig lenne miről beszélnie... Mindenesetre a sajtóban 750 millió dolláros összeg is megjelent, ami ha igaz, akkor ez minden idők legdrágább válása sportolói körökben.

Mike Tyson és Robin Givens (1989)

A nyolcvanas évek végén kevés nagyobb sztár volt a nemzetközi sportvilágban Mike Tysonnál. A bokszvilágbajnok aztán elvette Robin Givens színésznőt és ekkor megkezdődtek a botrányok. A házasság nyolcadik hónapjában a nő a televízióban pakolt ki, nemes egyszerűséggel így jellemezte: „kín, maga a pokol, rosszabb, mint amit valaha el tudtam volna képzelni”. A dolog szépsége, hogy eközben a stúdióban ott ült mellette Mike Tyson is, aki annyit fűzött csak a dologhoz: „A feleségemnek csak kérnie kellene és minden filléremet neki adnám”.

Jó lehetett a hangulat... a pár egy évnyi házasság után el is vált (a válást Valentin napon mondták ki), és a bokszoló annyit fűzött még a dologhoz, hogy Robin Givensszel és annak anyjával „olyan volt élni, mint a Ku Klux Klánnal”.

Ami a piszkos anyagiakat illeti, a váláskor a veretlen Mike Tyson vagyonát 50 millió dollárra becsülték, közös, a New Jersey államban fekvő Bernardsville-ben lévő, 30 szobás házuk értéke pedig 4,5 millió dollár volt.

Ehhez képest Robin Givens azt állította, hogy egyetlen fillért sem kapott, amit azért őszintén szólva nehéz elhinni. Sajtóhírek szerint a megállapodás valahol 8 és 10 millió dollár között köttethetett meg.

Joe DiMaggio és Marilyn Monroe (1954)

Minden idők egyik leghíresebb, sportoló kötötte házassága Joe DiMaggióé volt, aki először egy 1952-es fotón pillantotta meg Marilyn Monroe-t. A baseball-legenda megkérte egy közös barátjukat, hogy szervezzen le neki egy randit a színésznővel, aki (ahogyan azt kell) két órát késett a találkáról.

Két évvel később házasodtak össze és utólag talán már könnyű ilyeneket mondani, de alighanem a legrosszabb időpontban: DiMaggio karrierje ekkor már lényegében véget ért, míg Marilyn Monroe-é még csak ekkor kezdődött igazán.

Így aztán nem nagy csoda, hogy a házasság alig 9 hónapig tartott, és hangos botrányok övezték. A sportoló állítólag nem csak szép szóval próbálta kordában tartani feleségét, akit arról is próbált „meggyőzni”, hogy hagyjon fel a színészettel. A híres, fellebbenő szoknyás fotó miatt is elcsattant állítólag egy-két pofon.

A válás kapcsán nem sok minden szivárgott ki. Az biztos, hogy volt egy ötszobás lakásuk Beverley Hillsen, de az már sosem fog kiderülni, hogy miben állapodtak meg. Az biztos, hogy DiMaggio (minden erőszak ellenére) szerette a (volt) feleségét, aminek ékes bizonyítéka, hogy annak halála után még két évtizedig minden héten egy csokor rózsát vitetett Marilyn Monroe sírjára.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Twitter-en is követhettek minket.