A cukor olyan veszélyes, hogy a dohányhoz és az alkoholhoz hasonló szigorral kellene kezelni – állítják szakemberek, akik szerint a cukor évente 35 millió ember haláláért felelős közvetve a diabéteszen, a szívbetegségeken és a rákon keresztül.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A University of California San Francisco kutatói a Nature magazinban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a cukor nem csak elhízást okozhat, de az általunk fogyasztott mennyiségben megváltoztatja a metabolizmust, emeli a vérnyomást és károsítja a májat is. Az egészségügyi kockázatok nagyon hasonlóak az alkoholéhoz, ami persze nem is csoda, tekintve a közös eredetet.

A cukorfogyasztás az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a világon és az egyik kulcstényezője a világszerte járványszerűen terjedő elhízásnak. Ám a kutatást végző szakemberek szerint ez csak az egyik következmény.

Egészen addig, amíg a közvélemény csupán plusz kalóriaként tekint a cukorra, esélyünk sincs mindezen változtatni. Van jó és rossz kalória, miként van jó és rossz zsír, jó és rossz aminosav, jó és rossz szénhidrát” - hangsúlyozza Dr. Robert Lustig.

Különadó, korlátozott hozzáférés...

Kutató- és szerzőtársa, Dr. Claire Brindis szerint a közvéleményt hatékonyabban kellene tájékoztatni a veszélyekről, melyek nagyon hasonlóak a dohány- és alkoholtermékekéhez.

A csapat azt javasolja, hogy különadót kellene kivetni a cukorra, korlátozni kellene a hozzáférést és szigorítani kellene az iskolákban és munkahelyeken magas cukortartalmú termékeket árusító automaták engedélyeinek kiadását.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, nem betiltásról beszélnek, hanem arról, hogy finoman rá kellene vezetni az embereket arra: kevéssé vegyék természetesnek a cukorfogyasztást és hogy az alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek legyenek.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

A világ leghidegebb helyei

Akiket nem érdekel a szex

Így loptak el egy osztrák falut a kínaiak

Itt a bikiniforradalom!

Mennyibe kerül a csábítás?

Magyar sofőr brit botránya: „Azok csak gyerekek”