A cukor olyan veszélyes, hogy a dohányhoz és az alkoholhoz hasonló szigorral kellene kezelni – állítják szakemberek, akik szerint a cukor évente 35 millió ember haláláért felelős közvetve a diabéteszen, a szívbetegségeken és a rákon keresztül.
Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
A University of California San Francisco kutatói a Nature magazinban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a cukor nem csak elhízást okozhat, de az általunk fogyasztott mennyiségben megváltoztatja a metabolizmust, emeli a vérnyomást és károsítja a májat is. Az egészségügyi kockázatok nagyon hasonlóak az alkoholéhoz, ami persze nem is csoda, tekintve a közös eredetet.
A cukorfogyasztás az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a világon és az egyik kulcstényezője a világszerte járványszerűen terjedő elhízásnak. Ám a kutatást végző szakemberek szerint ez csak az egyik következmény.
„Egészen addig, amíg a közvélemény csupán plusz kalóriaként tekint a cukorra, esélyünk sincs mindezen változtatni. Van jó és rossz kalória, miként van jó és rossz zsír, jó és rossz aminosav, jó és rossz szénhidrát” - hangsúlyozza Dr. Robert Lustig.
Különadó, korlátozott hozzáférés...
Kutató- és szerzőtársa, Dr. Claire Brindis szerint a közvéleményt hatékonyabban kellene tájékoztatni a veszélyekről, melyek nagyon hasonlóak a dohány- és alkoholtermékekéhez.
A csapat azt javasolja, hogy különadót kellene kivetni a cukorra, korlátozni kellene a hozzáférést és szigorítani kellene az iskolákban és munkahelyeken magas cukortartalmú termékeket árusító automaták engedélyeinek kiadását.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, nem betiltásról beszélnek, hanem arról, hogy finoman rá kellene vezetni az embereket arra: kevéssé vegyék természetesnek a cukorfogyasztást és hogy az alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek legyenek.
A korábbi posztok közül ajánljuk:
Így loptak el egy osztrák falut a kínaiak
Magyar sofőr brit botránya: „Azok csak gyerekek”
Utolsó kommentek