A keveset alvó férfiak tesztoszteronszintje jelentősen alacsonyabb, így aztán nehezebben teljesítenek az ágyban. Ha ez nem lenne elég, még szívproblémáik is lehetnek, ráadásul a stroke és a diabétesz is veszélyeztetheti őket.

 

Nem szeretnénk itt „brittudósozni” (annál is inkább, mert a kutatást a Chicagói Egyetem szakemberei végezték), bár a következő kutatásnak kicsit ilyen mellékzöngéje van – de mi közreadjuk, mert jók vagyunk és szívünkön viseljük a férfiak szexuális életét.

Dióhéjban arról van szó, hogy tudományos kísérlettel bebizonyították: azok a férfiak, akik huzamosabb ideig 5 óránál kevesebbet alszanak, gyengébben teljesítenek az ágyban, mint azok, akik kialusszák magukat.

Csökkenő tesztoszteron-szint

A magunk részéről maximálisan elhatárolódunk azon olvasóinktól, akik most rémes csillogással szemükben rávágják, hogy „naná, mert fáradtak, kinek van kedve 5 óra alvás után szexelni”, mert hiszünk a tudományban, különösen, ha azt angolszász tudósok művelik.

A tudományos magyarázat úgy hangzik, hogy a kialvatlan férfiaknak csökken a tesztoszteronszintje, aminek következtében egyszer csak már nem érdekli őket a szex. Problémájuk adódik az izomtömeggel és a csontsűrűséggel, kevés lesz az energiájuk, romlik a koncentrálóképességük és kimerültek lesznek.

Ha ez nem lenne elég ahhoz, hogy a hétvégét kihasználva az összes, Kívül tágasabbat olvasó férfi pánikszerűen aludni térjen, akkor még azt is eláruljuk, hogy a kialvatlanság olyan rémes tünetekhez vezethet, mint a szívproblémák, a stroke és a 2-es típusú diabétesz.

Nem csak a mennyiség, a minőség is számít

Az amerikai orvosi szövetség szaklapjában megjelent publikációt közreadó csapat vezetője, Eve Van Cauter szerint a kutatás előrehaladtával kiderült, hogy a kevés alvás és annak minősége kiemelkedő szerepet játszik.

A kutatók (miután alaposan megvizsgálták a jelentkezőket) két csoportot hoztak létre, az egyiket nyolc napon át napi tíz órai alvásra, míg a másikat napi öt óraira kárhoztatták.

A kutatók mindkét esetben a nyolcadik, utolsó napon félóránként vettek vért a kísérletben résztvevőktől. Az eredmények azt mutatták, hogy már egy hét nem elegendő alvást követően is jelentősen csökkent a tesztoszteron szintje, különösen délután 2 és este 10 óra között.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!