Már csak ez hiányzott így, az év végére: kitört a Panda-gate, ami alapjaiban rázhatja meg a... na, jó, ennyire talán nem rémes a helyzet, de kétségtelen: a BBC hatalmas vihart kavart az egyik szokásos évösszegző listájával.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Immár hagyomány, hogy a brit közszolgálati médium, a BBC az év végén nyilvánosságra hozza az „Év 12 arca” listáját, ami rögtön nem is 12, hanem 24, lévén, hogy a férfiaknál és a nőknél külön válogatnak.

A botrány akkor tört ki, amikor szerdán megjelent a női lista, melyen decembernél Tian Tian, az egyik óriáspanda-lány szerepel, melyet Kína adott kölcsön az Edinburgh-i állatkertnek.

Nehogy már egy panda!

A lista többi szereplője ember (csakúgy, mint a férfiak 12-es listáján), így aztán kitört a balhé, hogy micsoda dolog egy állatot is szerepeltetni... A Twitteren is ezrével ömlöttek a méltatlankodó üzenetek, volt, aki azt kifogásolta, hogy amikor a hírekben háromnegyed részt férfiak szerepelnek, akkor a kevés női helyből egyet ne adjanak egy pandának.

A BBC azzal védekezik, hogy nem Tian Tian (vagy becenevén Sweetie) az első állat a listán, tavaly például Peppa disznó, előtte pedig Benson, a ponty fért be a legjobb 12 közé (utóbbi a férfiak között...).

És akkor jött a képviselőnő...

Nem múlhat el botrány harcos parlamenti képviselői megnyilatkozás nélkül, ezúttal a munkáspárti Stella Creasytold nem értette a viccet, azt nyilatkozva a Guardiannek, hogy „a BBC-nek sokat kell még fejlődnie a nők képviselete terén”.

Miközben mindannyian imádjuk a jó pandás sztorikat, egy olyan évben, amikor Christine Lagarde lett a Nemzetközi Valutaalap vezetője, vagy Helle Thorning-Schmidt Dánia miniszterelnöke, nem is említve Amy Winehouse szomorú halálát, frusztráló, hogy a BBC képtelen volt az évet meghatározó 12 nőt találni” - dühöngött a listát (és magát) kissé talán túlságosan komolyan vevő Stella Creasytold. (Legyen neki mosolygós a szilveszter.)

Persze lehet, hogy csak mi vesszük ilyen könnyedén ezt a listát, mindenesetre a BBC esetében nem ez az első olyan eset, hogy nézők felháborodnak egy hasonló döntésén: legutóbb az okozott országos botrányt, hogy az Év sportolója szavazáson egyetlen nő sem jutott a legjobbak közé.

A lista

A női lista idei szereplői: Gabrielle Giffords, fejen lőtt amerikai kongresszusi képviselő; Adele énekesnő; Eman al-Obeidi líbiai aktivista; Sarah Burton divattervező; Nafissatou Diallo szállodai alkalmazott, Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezér megvádlója; Jelena Lecic, egy Facebook-lopás áldozata; Charlene hercegnő, Albert monacói herceg felesége; Pauline Pearce, a nagy-britanniai augusztusi lázongások egyik pozitív hőse; Rebecca Leighton, gyilkosságsorozattal vádolt manchesteri nővér; Alba grófnője, Spanyolország egyik leggazdagabb embere, aki tervezett házasságával okozott botrányt; Kelsey de Santis tizedes, akit Justin Timberlake vitt bálba; Tin Tin, panda...

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Ki lett az év legszebb nője?

A büdös pénz és a szexi szőke nők esete

Megoldódott minden idők egyik legnagyobb rejtélye? 

Káprázatos képek a hó- és jégvárosból

Itt az új sztár: Siku, a jegesmedvebocs