Az időutazásból „hiányzik a pozitív gondolat és az értelem”, ráadásul a feudalizmust, a babonát, a fatalizmust és a reinkarnációt reklámozza, ezért tiltandó.

Nem őrültünk meg teljesen, nem a Kívül tágasabb találta ki a fentieket, hanem a kínai kormány, pontosabban az ország Rádió, Film és Televízió Testülete, amely nemrég jelentette meg az új szabályozását (ha valakit érdekel, eredeti nyelven itt érhető el), melyben betiltotta az összes olyan filmet, alkotást, amely időutazást ábrázol.

Az indoklás szerint bármely program, amely időutazást ábrázol „mellékesen mítoszokat hozhat létre, szörnyű és furcsa cselekménye lehet, abszurd taktikákat használhat, és még a feudalizmust, a babonaságot, a végzetben való hitet és az újjászületést is népszerűsítheti” az indoklás szerint.

A kommunista párt lépése akkor válik igazán érthetővé, ha eláruljuk, hogy az időutazásos történetek rendkívül népszerűek lettek az utóbbi években Kínában, a szereplők pedig általában az ősi Kínába utaznak vissza.

Egyes bloggerek szerint viszont egyszerűen csak a szabályozás félreértelmezéséről van szó. A Gamma Squad nevű oldalon például azt írják, hogy „a szabályozás valódi célja az lenne, hogy eltántorítson a történelmi szereplők hamis bemutatásától a filmekben és a televíziós műsorokban, így az időutazást ábrázoló alkotásokban”.

Nem vagyunk annyira otthon a kínai modern tömegkultúrában, hogy eldönthetnénk, kinek van igaza, azt azonban tudjuk (akár a magyar irodalom, és film történetéből is), hogy a történelmi helyszínekbe helyezett sztorik kiválóan alkalmasak lehetnek a fennálló hatalom kritizálására.

Fent vagyunk a különböző közösségi oldalakon, a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat) és az iwiwen is. Mindkét helyen bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!