Nova Cidade de Kilamba igazi nagyváros, 750 nyolcemeletes házzal, tucatnyi iskolával, és több mint száz üzlettel. Az egyetlen gond, hogy szinte senki sem lakik benne...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Angola fővárosa, Luanda mellett igazi szellemváros látja az odalátogatókat (már ha bárkinek is van kedve odalátogatni...). A kínaiak által épített települést félmillió lakosra tervezték, de ha nem változik semmi, hamarosan teljesen szellemvárossá válik, elsősorban azért, mert alig valaki engedheti meg magának az átlag 75 ezer fontba (26,6 millió forintba) kerülő lakásokat. (Angolában nem ritka az 1 font 30 pennys, azaz körülbelül 500 forintos napidíj...)

A települést az állami tulajdonú China International Trust and Investment Corporation építtette alig három (!!) év alatt olajért cserébe, de a jelek szerint alaposan melléfogott vele. Jellemző: az első ütemben eladásra szánt 2800 lakásból csupán 220-at tudtak értékesíteni.

A boltok közül alig néhány nyitott ki, és a környéken egyetlen szupermarket próbál megélni a csekély számú vevőből, akik jórészt az egyik közeli konténertelepen élő kínai munkásokból állnak.

A 2,2 milliárd fontos beruházás persze csak elenyésző töredéke annak az összegnek, amit Kína az utóbbi években beleöntött, és amit az elkövetkező évtizedekben beleönt majd Afrikába. A földrész kínai gyarmatosítása egészen elképesztő méreteket ölt, a távol-keleti nagyhatalom már több tucat országgal kötött átfogó kereskedelmi megállapodást.

A kínai vezetés meggyőződése, hogy Afrikát egyfajta szatellitföldrésszé teszi, amivel egyúttal megoldaná saját túlnépesedési problémáját és a természeti erőforrások véges volta miatt fellépő gondokat is.

Bár nagy hűhót nem csaptak körülötte, az elmúlt évtizedben mintegy 750 ezer kínai telepedett le Afrikában, de ez szinte semmiség ahhoz képest, hogy szakértők úgy számolnak, nem is olyan sokára eljöhet az idő, amikor akár 300 millió (!!) kínai választja majd a fekete földrészt új otthonául.

Kína afrikai jelenléte mindenesetre már ma is elképesztő: olaj, arany, ásványkincsek – szinte mindegy, mindenhol a kínai zászló lobog. Egyre-másra nyílnak a kínai külképviseletek az afrikai országokban, szaporodnak a repülőjáratok és egyre markánsabb a kínai újgazdagok jelenléte is a saját butikjaikkal, Mercedeseikkel és BMW-ikkel, és persze a gyermekeiknek létrehozott magániskolákkal.

A kínai jövő (vagy legalábbis egy része) Afrikában van. És ebben még a szellemvárosok sem akadályozhatják meg.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Betontüskékkel kergetik el a hajléktalanokat

Szomjan halt a kórházban a beteg

A világ legnagyobb fagyija

Tom Cruise és a misztikus 33

Ég és föld közt lógva