Még mindig csak 16 éves, de a napokban életfogytiglant kapott Nagy-Britannia legfiatalabb bérgyilkosa. A bíró külön kiemelte a gyilkos hidegvérűségét.

A 16 éves Santre Sanchez Gayle azzal a felettébb kétes dicsőséggel büszkélkedhet, hogy ő a legfiatalabb brit bérgyilkos. A fiút a napokban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre egy tavaly gyilkosságért. Az akkor még csak 15 éves fiú tavaly márciusban végezte ki a 26 éves Gulistan Subasit.

A gyilkosságot különösen hidegvérűen követte el: a fegyvert nyugodtan kitámasztotta, majd akkor sütötte el, amikor áldozata éppen a kapuban állt a kelet-londoni Hackneyben. Pechjére egy térfigyelő kamera rögzítette az esetet.

A kivégzésben társa volt egy Izak Billy nevű 22 éves férfi is, ő is életfogytiglant kapott, legkorábban 22 év múlva szabadulhat (Gayle 20 évet mindenképpen ül).

„Hatékony, könyörtelen és előre kitervelt kivégzés volt. Bárki, aki látta a rövid, de árulkodó kamerafelvételt, alighanem hátrahőkölt a vérfagyasztóan kitervelt és hidegvérű módszertől, mellyel végezték a dolgukat” – mondta Stephen Kramer bíró.

Pénzért mindent

A bíró jellemzése szerint Santre Sanchez Gayle egy kisstílű kábítószer-dealer, aki a beígért 2000 font (mintegy 600 ezer forint) helyett annak csupán a tizedét kapta meg a gyilkosságért.

„Maga egy könnyen megvezethető, kiforratlan ifjú, aki, amikor pénzről volt szó, mások iránti lojalitásból képes volt az erőszakra, amit mások cinikusan ki is használtak. Pénzért lőtt rá Gulistanra és gyilkolta meg őt, egy olyan idősebb ember kedvéért, akit megpróbált lenyűgözni” – tette hozzá a bíró.

Az ügy érdekessége, hogy a bíróság azt nem tudta bizonyossággal megállapítani, hogy ki volt a gyilkosság felbujtója. Az viszont biztos, hogy a kivégzett asszony éppen kisebbik gyermeke születésnapjának megünneplésére készülődött, amikor agyonlőtték.

Igazán nem szeretnénk moralizálni, de azért elgondolkodtató, hogy gyakorlatilag 200 fontért (ami ugye 60 ezer forint) mire képes egy 15-16 éves, nyilván borzalmas körülmények között felnőtt és rémes lelkivilágú gyerek. Az meg pláne elgondolkodtató, hogy a felbujtót nem tudták elkapni és elítélni.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!