Vajon megoldható-e a prostitúció és a válás társadalmi problémája azzal, ha a feleségeket alázatosságra és férjeik igényének kielégítésére neveljük? 

Sokan sokféleképpen próbálták már meghatározni a hosszú házasság titkát (aminek csak a legegyszerűbb megoldása az, ha egyszerűen nem engedélyezzük a válást...), de eddig nem sok sikerrel jártak.

A malajziai Engedelmes Feleségek Klubja (mind a 800 tag) úgy véli, az a megfelelő recept, ha mindenben teljesítik férjük akaratát és kielégítik annak minden szexuális vágyát.

Az iszlám arra kötelez, hogy engedelmeskedjünk a férjünknek. Bármit is mond, követnem kell. Bűnt követek el, ha nem engedelmeskedem és nem teszem boldoggá” - mondja például a még menyasszony Ummu Atirah, az egyik klubtag.

A helyzet már csak azért is ellentmondásos, mert Malajzia egy kifejezetten modern és progresszív muzulmán ország, ahol sok nő tölt be vezető posztot a politikában és a különböző vállalatoknál.

Középkori nézetek?

Az Engedelmes Feleségek Klubját egy kis iszlám csoport, a Globális Testvériség alapította, és elég nagy vihart kavart vele. Politikusok és aktivisták egyaránt úgy vélték, hogy az általuk hirdetett nézetek középkoriak és megalázzák a modern maláj nőket. (Ez a csoport indította korábban a Többnejű Klubot is.)

A 28 milliós ország mintegy 60 százaléka muzulmán, ám a hasonló klubok elsősorban a sokk erejével tudnak követőket szerezni maguknak. Illetve mással is, mint ez a csoport egyik alapítója, Rohayah Mohamad mondja: „A szex tabu az ázsiai társadalmakban. Nem foglalkoztunk vele a házasságainkban, pedig minden a jó szexen múlik. Egy jó feleség férjének jó szexmunkása. Mi a rossz abban, ha ribanc az ember... a férjének?”.

Így a család intézménye védett és a társadalmi problémákat is orvosolni tudjuk” - teszi hozzá a klub alelnökeként tevékenykedő nő, aki szerint a a feleségeknek túl kellene lépniük a hagyományos jó szakács, jó anya szerepeken és meg kellene tanulniuk, hogy „engedelmeskedjenek, szolgálják és szórakoztassák” férjüket, így akadályozva meg annak félrelépését.

Közvetett módon az „engedetlen feleségek miatt zavarodott meg a világ”, mert a férjek boldogtalanok otthon, így gondolataik és lelkük zavart – állítja az Engedelmes Feleségek Klubja alelnöke.

Malajziában egyébként az elmúlt tíz évben megduplázódott a válások száma – Rohayah Mohamad ennek is tudja az okát: „Amikor a férjek hazaérnek, a feleségük nem meleg, csábító mosollyal és szexi öltözékkel várja... ez ma a realitás”.

A Globális Testvériség csoport egy 1994-ben betiltott szekta leágazása, a gazdasági hátteret pedig a társaság éttermei, boltjai és egyéb, külföldi üzletei adják.

A klubot egyébként (mint már említettük) komoly támadások is érték, indult például egy Facebook-oldal „Nem akarunk szexista ostobaságot a Globális Testvériségtől!” néven.

Ezen szerepel például az a hozzászólás, mellyel lezárnánk a posztot (és megnyitnánk a vitát...): „Nem akarok olyan feleséget, aki minden mozdulatomra és hívásomra ugrik. Olyan feleséget akarok, aki megért... nem az uraitok, hanem az egyenlő partnereitek vagyunk”.

Így legyen – de vajon így van-e, akár nyugati világban?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, ahol az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!