Egyre gyakrabban fordul elő, hogy azért halnak meg kisgyerekek, mert szüleik a tűző napon az autóban felejtik őket. A helyzet annyira kezd súlyos lenni, hogy Amerikában már kampány is indult a megelőzésre.

Ritkán szoktuk vallomással indítani a posztot, de most kénytelenek vagyunk: nem szívesen írunk erről a témáról, viszont úgy érezzük, olyan jelenségről van szó (ráadásul nyakunkon a nyár), ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A szülői felelőtlenségnek, gondatlanságnak olyan hihetetlen megnyilvánulása, amiről beszélni kell.

Vegyük például a floridai Reggie McKinnon esetét, már csak azért is, mert a férfi egyike a keveseknek, akik megpróbálnak szembenézni a történtekkel és saját tragikus példájukon keresztül felhívni a figyelmet.

Reggie McKinnon tehát egy szép, napsütéses reggelen fogta 17 hónapos kislányát, betette az autóba és elrohant egy előre megbeszélt orvosi rendelésre. Amikor végeztek az orvosnál (a kislányt kellett felülvizsgálatra vinni), bevágta magát a kocsiba és elrohant dolgozni.

A munkanap végén összepakolta a holmiját, lement a parkolóba és már éppen ült volna be a volán mögé, amikor észrevette a kislányát az autóban. Már nem lehetett rajta segíteni…

Az elővigyázatlanság ölhet

A még mindig teljesen összetört férfi a napokban osztotta meg történetét a floridai Atlantic University hallgatóságával. „Hogyan felejtkezhet meg valaki a gyermekéről? Hiszen ez csak a tanulatlanokkal, alkoholistákkal, kábítószeresekkel történhet meg. Velem nem” – beszélt a benne kavargó érzésekről.

„Ne higgyék, hogy ez önökkel nem eshet meg. Sajnos, én azt hittem” – tette hozzá Reggie McKinnon, aki nem győzte ismételni, hogy az elővigyázatlan önteltség halálos is lehet.

A férfi nincs egyedül a történetével, mi több, tavaly rekordot döntött a hasonló halálesetek száma az Egyesült Államokban. A Safe Kids USA nevű szervezet szerint csak 2010-ben 49 kettő és hat év közötti kisgyermek halt meg azért, mert a gondatlan felnőttek a napon álló kocsiban felejtették. Ezzel 1998 óta a hasonló halálesetek összesített száma megközelíti az 500-at (egészen pontosan 495)!

Még egyszer: bár egyáltalán nem szeretnénk különbséget tenni a különböző halálesetek között, azért itt mégsem arról van szó, hogy a kisgyereket mondjuk elüti egy autó, vagy valami hasonló tragikus, de sokszor nehezebben megelőzhető baleset éri, hanem arról, hogy a saját szülei zárják rá a kocsiajtót és felejtik a tűző napon. Abba bele sem merünk gondolni, hogy milyen halál lehet ez…

"Soha ne hagyd egyedül az autóban!"

Floridában (ahol a legrosszabb a helyzet) most megelőző kampányt indított a Safe Kids USA nevű szervezet – mondta el Meri-K Appy elnök. A mozgalom szlogenje a maga egyszerűségében is sokat mondó: „Soha ne hagyd a gyereked egyedül az autóban!”.

Érzékeltetve a veszélyeket: szakértők szerint egy bezárt autóban 20 perc is elég ahhoz, hogy 43 fokos hőség alakuljon ki – és ehhez elég, ha a kinti hőmérséklet csak 26-27 fok.

A kampány keretében arra kérik a szülőket, hogy hagyjanak az autóban jól látható helyen Post-It-feliratokat, vagy egyéb papírokat, melyekkel emlékeztetik magukat arra, hogy kisgyermek is van velük, esetleg beszéljék meg valamelyik családtaggal, hogy egy telefonnal emlékezteti őket – mindegy, csak ne feledkezzenek meg a gyerekükről.

A halálesetek közel egyharmada egyébként azért következik be, mert a gyerekek játék közben véletlenül bezárják magukat az autóba. Ugyanakkor a tragédiák 17 százalékában a felnőtt teljesen tudatosan vállalja azt a kockázatot, hogy a bezárt autóban egyedül hagyja a gyermekét.

Ha már az elején vallomással kezdtük, fejezzük is be azzal: próbáljuk megérteni Reggie McKinnon történetét, de gyakorló szülőként egyszerűen felfoghatatlannak tartjuk, hogyan képes valaki megfeledkezni a gyerekéről. Sajnáljuk, de itt már nálunk megállt a józan ész.

Csatlakozz hozzánk a folyamatosan újabb tagokkal bővülő Facebook-oldalunkon , az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti.  Jó szórakozást!