Hét év katalogizálás után a pekingi Palota Múzeum végre pontos számokat közölt az ott tárolt műkincsekről. Kapaszkodó, elképesztő számok következnek!

A pekingi Palota Múzeum az 1644 és 1911 között az országban uralkodó Qing dinasztia rezidenciájában található és európai ésszel jóformán felmérhetetlen mennyiségű műkincs birtokosa.

Mi több, egészen mostanáig nem csupán európai ésszel volt felmérhetetlen, hanem kínaival, pontosabban inkább felméretlen: a múzeum nyilvántartása ugyanis finoman szólva is hiányos volt, mivel (akármilyen hihetetlen is) még sosem készült átfogó leltár. Egészen mostanáig.

Darabra pontosan

Most azonban hét év megfeszített munka után előálltak az intézmény vezetői és bejelentették: az 1925-ben alapított múzeumban egészen pontosan 1 millió 807 ezer 558 műkincset tartanak nyilván. Ezeknek a döntő része (az adatok szerelmesei érdekében: 1 684 490 darab) az állami védelem alá eső értékes kulturális relikvia, míg valamivel több, mint százezer darab az állami védelem alá nem eső darab.

Természetesen már korábban is voltak próbálkozások a döbbenetes mennyiségű műkincs pontos leltározására, az első rögtön a múzeum 1925. októberi megnyitása után. Ezzel végeztek is 1930 márciusára (egyébként akkor 1 millió 170 ezer darabot számláltak), ám jött a japán megszállás, a múzeumot pedig el kellett menekíteni. (Egy része Tajvanra került, egy másik pedig maradt ugyan Kínában, de egy másik múzeumba vitték, míg a maradékot visszaszállították Pekingbe.)

Raktárnak tekintették

Az időközben tovább bővülő gyűjteményt 1954-ben, 1978-ban és 2002-ben is megkísérelték pontosan felmérni, de sikertelenül. Ennek egyik oka az lehetett, hogy a múzeumot sokáig csupán az ősi kínai művészet egyfajta raktárának tekintették és nem vették komolyan – magyarázta Csen Li-hua, a múzeum helyettes dékánja.

A helyzet azonban az elmúlt évtizedben gyökeresen megváltozott, így fordulhatott elő, hogy a korábban katalogizált 940 ezer darab mellé még majdnem ugyanannyit (860 ezer kincset) sikerült bevinni az adatbázisba. Köztük ritka, kézzel másolt és nyomtatott könyvek, császárok saját kezű rajzai és festményei egyaránt szerepelnek.

A feladat nagyságára jellemző, hogy az év elején a múzeum elkezdte kiadni a gyűjtemény katalógusát, amely a tervek szerint 500 kötetes lesz és várhatóan legkevesebb 10, de inkább 15 évet vesz majd igénybe a teljes megjelenés.