Nemek közti egyenlőség ide vagy oda, egy felmérés szerint még mindig a nők végzik a házimunka nagy részét. Legalábbis ötből négy feleség többet dolgozik odahaza, mint a férje.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A brit Institute for Public Policy Research (IPPR) felmérése szerint hiába a nemek közötti egyenlőségre törekvés, mindez a házimunkában nem igazán jelenik meg. Olyannyira nem, hogy az intézet legfrissebb adatai azt mutatják, a nők 80 százaléka több házimunkát végez, mint a férje, és alig 3 százalékuk tölt el heti 3 óránál kevesebbet az otthoni feladatokkal, miközben majdnem a felük 13 órát vagy még többet.

Ráadásul a feladatok eloszlása sem változott. A felmérésben részt vevő, 1958-ban született asszonyok 80 százaléka azt vallotta, hogy többet mos és vasal, mint a partnere, ez az arány az 1970-ben születetteknél 70 százalék, azaz nincs érdemi eltérés.

Több pénz, jobb helyzet

A nemi szerepek közti forradalom még nem fejeződött be. A házimunka nagy része még mindig a nők vállát nyomja, különösen a gyerekek születését követően. Az is látszik, hogy abban az esetben, amikor a nők elkezdenek többet keresni, a partnerükkel szembeni pozíciójuk is erősödik, azaz a fizetések közelítése segítene a helyzeten” - fogalmazott a felmérést végző intézet igazgatója, Nick Pearce.

Az IPPR szerint a férfiaknak rugalmasabb munkaidőben kellene dolgozniuk és nagyobb szerepet vállalni a gyereknevelésben és a házimunkában.

Egy másik, a Netmums (netes anyák) nevű oldal által végzett felmérés szerint abban az esetben, amikor a férfi a fő kenyérkereső a családban, a nők úgy érzik, kötelességük a házimunka elvégzése.

Amikor életük leginkább stresszes vetületéről kérdeztük őket, a nőknél a házimunka végzett az élen. Persze senki sem gondol arra a halálos ágyán, hogy 'Bárcsak jobb lettem volna a házimunkában!', ugyanakkor azért ez egy komoly kérdés, ami megosztja a párokat, és fel kell tennünk a kérdést, miért merül fel újra és újra” - mondta a Netmums munkatársa, Siobhan Freegard.

A korábbi posztok közül ajánljuk:

Chuck Norris véget vet az amerikai elnökválasztásnak

A kislány, aki öregebb, mint az édesanyja

Akiktől rettegnek a szupermarketek

Káprázatos hotelbelsők szédítő mélységekben

Ötévesen intézetbe küldenék a rossz gyerekeket

Vicces őrület kutyával