A sztárvilág (és így Hollywood főleg és elsősorban) nem kimondottan a hosszan tartó párkapcsolatokról és házasságokról ismert. Kissé karikírozva: aki már több mint egy éve házas (ugyanazzal a partnerral), az veterán monogámnak számít. Éppen ezért üdítő látni a kivételeket, azaz azokat a párokat, akik hosszú évek (évtizedek) óta együtt vannak a sztárvilág minden őrülete ellenére.

A most következő lista nem teljes, ellenben szubjektív és mint ilyen, bátran kritizálható és kiegészíthető. Mi több, erre kérnénk is minden lelkes kommentelőt, akár itt, a cikk végén, akár a Facebook-oldalunkon (amit nem győzünk eléggé ajánlgatni, hiszen 1700-nál is több barátunk és az itteninél bővebb sztorikínálat jellemzi – na, ez így elég csábító volt?), mert szívesen bővítenénk a posztot, sőt, ha úgy alakul, akár új is születhet.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a mi kis listánkat!

Danny DeVito és Rhea Perlman (29 éve házasok)

A csak tehetségében (de abban annál inkább!) daliás Danny DeVito és Rhea Perlman (fenti képünkön) 1982-ben fogadtak egymásnak örök hűséget, amit a jelek szerint komolyan is gondolnak. Tudunk még tovább sokkolni ám: a pár 1970-ben (azaz ha nem tévedünk túl nagyot, 41 éves) randevúzott először, ehhez képest elég sokat vártak az esküvővel. Három gyerekük van, Lucy 28, Grace 26, Jacob pedig 23 éves.

Rhea Perlmant egyszer megkérdezték, mi hosszú házasságuk titka, mire azt felelte: „A szeretet. A szeretet. Tudja mit? Nem tudom. A titok, hogy soha ne próbáld megfejteni”. Még az is lehet, hogy értjük.

Ozzy Osbourne és Sharon Levy (29)

A helyzet az, hogy két ember van, aki esetében az is biológiai csoda, hogy egyáltalán még él, és a másik Keith Richards. (Na jó, itt most beáldoztuk a tényeket a poén kedvéért, mert valójában ide tartozik még Lou Reed, Steven Tyler, a teljes Guns 'n' Roses és még páran, de a lényeg azért érthető, ugye?)

Az azonban nem vicc, hogy Ozzy sikeresen élt túl minden szakmai és magánéleti válságot, előbbit részben az MTV-nek és azon belül is saját realityjének, utóbbit viszont jórészt alighanem feleségének is köszönhetően. A párnak három gyermeke van, a 27 éves Aimee, a 26 éves Kelly és a 25 éves Jack. A 2002 és 2005 között futott The Osbournesnak köszönhetően ők is saját jogon sztárok.

Még 2003-ban Larry King a CNN-en megkérdezte Ozzyt, mi a titka a házasságának, mire az énekes magyarázott valamit a rock and rollról, majd végül kibökte: „Tudod, a házasság, különösen itt Los Angelesben... egyik héten megházasodsz, a következő héten elválsz. Én meg nem tudom elképzelni, hogy a feleségemen, Sharonon kívül más nővel legyek”. Szép.

Tom Hanks és Rita Wilson (23)

Ők sem kapkodták el. Először éppen 30 éve, Tom Hanks tévéműsora kapcsán találkoztak, ám csak négy évvel később, 1985-ben kezdtek járni. Az esküvőre újabb három évet kellett várni. Viszont a jelek szerint megérte, hiszen született két fiúk (a 21 éves Chet és a 15 éves Truman). Ráadásul az övék szakmai kapcsolat is, hiszen több filmben (Önkéntesek, A szerelem hullámhosszán, Nyomul a banda) is együtt szerepeltek, mi több, még fognak is, hiszen a hónap végén a mozikba kerülő Larry Crowne stáblistáján is együtt szerepelnek (noha a filmben Tom Hanks partnere Julia Roberts lesz).

Michael J. Fox és Tracy Pollan (23)

1988. július 16. Ekkor mondta ki a boldogító igent Michael J. Fox és Tracy Pollan, akik három évvel korábban ismerkedtek össze, amikor az egyebek mellett Michael J. Fox főszereplésével forgatott Családi kötelékek című (egyébként Magyarországon is vetített) sorozatban Tracy Pollan Fox barátnőjét alakította. A jelek szerint egész meggyőzően...

Azóta már született négy gyermekük (a 22 éves Sam, a 16 éves ikrek Aquinnah és Schuyler, valamint a 9 éves Esme) és a házasságuk sikeréért ők is megharcolnak. „Egyszerűen megadjuk a másiknak a kétely luxusát. Rájöttünk, hogy szerencsések vagyunk egymással és a családunkkal” - nyilatkozta egyszer Michael J. Fox.

Kevin Bacon és Kyra Sedgwick (22)

Őszintén szólva elsőre hihetetlennek tűnt, hogy Kyra Sedgwick már 22 éve házas (mi több, két gyermeke is van, a 21 éves Travis és a 19 éves Sosie). Nagyon reméljük, hogy férjét, Kevin Bacont senkinek sem kell bemutatni (akinek igen, annak a Google a barátja), arról pedig, hogy mitől működik a kapcsolatuk még két évtized után is, a színésznő így vallott: „Még nagyon fiatal voltam, amikor összeházasodtunk és nagyon szerencsések voltunk. Az ilyen hosszú házassághoz szerencse és kemény munka kell. Nem álomházasság a miénk... dolgozni kell vele. Ha Kevinnek és nekem jut egy közös vacsora, egy mozi és szex... az fantasztikus. Ha nem, akkor a szex és a vacsora is nagyszerű”.

John Travolta és Kelly Preston (20)

John Travolta és Kelly Preston kereken két évtizede kötötték össze életüket és nem lehet azt mondani, hogy bármelyik fél részéről is érdekházasság lett volna. Kelly Preston közepesen ismert modell (és khmmm... nem kimagasló színésznő) volt, John Travolta pályája pedig az 1989-es Nicsak, ki beszél elképesztő kasszasikerek ellenére is romokban hevert (ebből majd csak Quentin Tarantino és a Ponyvaregény rántja ki 1994-ben).

A házasságuk nem nélkülözte a nehéz pillanatokat, a legnehezebb talán két éve jött el, amikor súlyos beteg gyerekük, a 16 éves Jett a Bahamákon egy családi nyaralás közben életét veszítette. Bő egy évvel ezelőtt aztán bejelentették, hogy újabb gyereket várnak, aki végül tavaly novemberben meg is született.

David Bowie és Iman (19)

Az énekes és a szupermodell érdekes módon egy vakrandin találkoztak még 1990-ben és azóta is áldhatják a sorsot (konkrétabban a randit összehozó fodrászukat), hogy találkoztak. Két évvel később házasodtak össze, egy lányuk van, a 10 éves Alexandria.

Iman egyébként azt állítja, két héttel a megismerkedésük után már tudta, hogy David Bowie az igazi, ami megint csak bizonyíték arra, hogy nem az együtt töltött idő mennyisége határozza meg a kapcsolatot.