Az eset még 1985-ben történt, David Cameron barátja szerint a szovjet titkosszolgálat mindent megtett, hogy beszervezze soraiba a jelenlegi brit miniszterelnököt.

 

Bő két és fél évtizeddel ezelőtt az akkor még a hírneves Etonban tanuló David Cameron egy barátjával, Anthony Griffithel látogatott el a Fekete-tenger partjára.

David és én éppen egy nagyon zsúfolt tengerparti részen napoztunk, amikor a semmiből két férfi, egy középkorú és egy jóval fiatalabb lépett oda hozzánk. Egyikük tökéletesen beszélt angolul, a másik pedig franciául” - emlékezett vissza Anthony Griffith.

Barátságosak voltak, meghívtak vacsorázni és vodkával itattak. Daviddel meglehetős mennyiségű alkoholt megittunk, és már kissé be voltunk állva, amikor elkezdtek kérdezgetni. Elég furcsa volt az egész” - tette hozzá a jelenleg egy észak-walesi farmon feleségével és három gyermekével élő egykori osztálytárs.

Egyértelmű volt, hogy a politikai nézeteinket próbálják kitapogatni. David akkoriban nem volt kimondottan szocialista. Gyorsan levették, hogy nem Lenin-szimpatizáns, vagy hasonló. És azt is, hogy nem teszünk majd illetlen megjegyzéseket Nagy-Britanniára, vagy az akkori miniszterelnökre, Margaret Thatcherre” - folytatta Anthony Griffith.

Gyanút fogtak

A dolog persze hamar gyanús lett a brit fiataloknak, különösen azért, mert a két orosz férfi azt állította, egy hotelben dolgoznak, márpedig abból a fizetésből aligha engedhettek volna meg az akkori szovjet körülmények között extravagánsnak számító vacsorát.

A két KGB-s még megpróbálta meghívni őket másnap ebédre, de David Cameronék nem mentek el. „Később sokat nevettünk a dolgon, megvitatva, vajon tényleg ügynökök akartak-e beszervezni. Abban mindketten egyetértettünk, hogy helyesen döntöttünk” - fejezte be Anthony Griffith.

Csatlakozzon a már több mint háromezer tagot számláló Facebook-csoportunkhoz, mert az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!

A Kívül tágasabbról ajánljuk:

Véletlen felfedezések a mikrótól a chipsig

A hosszú házasság titka

Válság mossa a Milliárdosok Tengerpartját

Gazdagisztánról ajánljuk

Húsz év után – ünneplés luxussal

Kristálylaptopok csak ínyenceknek

Elkészült a csodajacht – nézze meg!